România este singura ţară din UE pentru care CE a îmbunătăţit estimarea privind PIB din 2008

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economică a României din acest an, cu 0,3 puncte procentuale, la 6,2%, fiind singura ţară din UE pentru care executivul european a publicat o prognoză mai optimistă decât cea din toamna anului trecut.

17 afișări
Imaginea articolului România este singura ţară din UE pentru care CE a îmbunătăţit estimarea privind PIB din 2008

România este singura ţară din UE pentru care CE a îmbunătăţit estimarea privind PIB din 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

În acelaşi timp însă, Comisia a afişat estimări mai pesimiste privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) din 2009, nivelul scăzând de la 5,8% la 5,1%, potrivit prognozei economice de primăvară a executivului european.

"Într-o primă fază, cererea se va păstra ridicată, pe fondul creşterii veniturilor şi a creditării. Totuşi, în a doua jumătate a acestui an, avansul preţurilor la materii prime şi înăsprirea condiţiilor de creditare, inlcusiv efectul cumulat al majorărilor de dobândă, ar putea să diminueze consumul şi creşterea investiţiilor", se arată în prognoza de primăvară publicată luni.

Analiştii Comisiei sunt de părere că aceste condiţii se vor menţine şi în 2009. Pe măsură ce se va diminua cererea internă, ritmul de creştere a importurilor se va decelera, ceea ce va conduce la stoparea avansului împrumuturilor externe.

CE atrage însă atenţia că nu poate fi exclusă continuarea consolidării dezechilibrelor externe.

"Continuarea adâncirii dezechilibrelor ar putea rezulta din oferirea unor creşteri salariale mai ridicate, în contextul accelerării inflaţiei şi în condiţiile unei politici fiscale insuficient calibrate să ţină sub control presiunile generate de cerere", se arată în prognoză.

Un alt factor de influenţă negativ pentru economia României ar putea fi reprezentat de turbulenţele financiare de pe pieţele internaţionale, se mai spune în documentul CE.

Estimările CE privind creşterea economică sunt mai puţin optimiste decât cele anunţate de Comisia Naţională de Prognoză, care anticipează pentru acest an o creştere a PIB de 6,5%, iar pentru 2009 de 6,1%.

Singurele ţări pentru care CE a păstrat estimările privind avansul economic sunt Danemarca şi Slovacia, pentru restul statelor din UE Comisia anunţând prognoze mai pesimiste decât în noiembrie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici