România este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la turbulenţele externe

România este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la tulburenţele externe, având în vedere deficitul înalt de cont curent, creşterea acestuia fiind alimentată de avansul economic şi al consumului intern, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).

26 afișări
Imaginea articolului România este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la turbulenţele externe

România este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la turbulenţele externe (Imagine: Mediafax Foto)

Finanţarea deficitului de cont curent s-a realizat în principal prin investiţii străine directe, însă aceste venituri se vor diminua, pe măsură ce procesul de privatizare se va finaliza, amintesc economiştii într-un raport al EIU.

"Europa Centrală şi de Est a beneficiat de creşterea încă puternică din zona euro, deşi în cazul unor state, precum România şi Bulgaria, cerinţele de finanţare externă sunt ridicate, astfel că aceste ţări sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se spune în raport.

Riscurile legate de nivelul înalt al deficitului de cont curent al României, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, şi de finanţarea acestuia au fost subliniate de mai mulţi economişti naţionali şi internaţionali. Pentru acest an, estimările indică atingerea pragului de 15% din PIB.

În ceea ce priveşte ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007, exceptând Malta, EIU anticipează încetinirea creşterii economice la 4,9% în acest an şi la 4,7% în 2009, comparativ cu 6% anul trecut.

În acelaşi timp, economiştii prognozează o inflaţie de 5% în acest an, în statele menţionate, faţă de 4% anul trecut. Creşterea preţurilor va încetini la 3,5% anul viitor, potrivit raportului.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează pentru acest an o creştere a Produsului Intern Brut de 6,5%, după ce în 2007 avansul economic s-a situat la 6%.

Creşterea preţurilor de consum este prognozată, pentru finele anului, la 5,4%, sub nivelul de 6,57% consemnat în decembrie 2007. Pe medie, CNP estimează un avans al preţurilor de 7%, comparativ cu 4,84% anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici