România, la masă cu bogaţii lumii. Ţara noastră mai face un pas spre Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică

  • Miniştrii de Finanţe din România şi Franţa au discutat despre aderarea la OCDE
  • Franţa sprijină România în aderarea la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică
  • România şi-ar îmbunătăţi relaţiile comerciale cu alte ţări dezvoltate de pe glob
  • Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică este un club elitist al statelor bogate
  • România încearcă din 2004 să adere de OCDE
1955 afișări
Imaginea articolului România, la masă cu bogaţii lumii. Ţara noastră mai face un pas spre Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică

S-ar putea pune România la masa afacerilor cu cele mai dezvoltate ţări de pe glob? După o discuţie dintre miniştrii finanţelor, Franţa ne sprijină la aderarea Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Din 2004, România tot încearcă să devină membră. Vestea bună este că avem cele mai mari şanse din ţările europene să ne asociem.

Dacă intrăm în organizaţie se va îmbunătăţi rating-ul de ţară (scad anumite costuri de finanţare şi putem economisi zeci de milioane de euro/an), putem atrage surse noi de finanţare, exporturile pot creşte şi antreprenoriatul va fi mai promovat. Administraţie publică ar fi mai performantă, relaţiile comerciale ar fi mai puternice cu alte ţări dezvoltate.

Organizaţia face nişte prognoze economice la care ai acces ca membru. Ne-ar ajuta să fim în în trendul economic mondial, pe ritmul schimbărilor economice.

România a tot dat târcoale organizaţiei şi, chiar dacă nu este membră, a aplicat recomandările şi a aderat la instrumente juridice. Avem experţi români care au lucrat în proiectele de analiză economică făcute de organizaţie.

„Tu vei putea să te împrumuţi mai ieftin pentru că cei care au bani caută perspective de investiţii vor avea încredere că tu îi vei da banii înapoi”, spune Iulian Anghel, jurnalist la Ziarul Financiar.

Ţări ca Cehia sau Ungaria, spune Iulian, nu ar merita mai mult decât noi să fie acolo, dar totuşi sunt. Lipsa credibilităţii pe piaţă este problema. „Una dintre condiţiile ca o ţară să fie atractivă este ca ea să fie prosperă. Organizaţia această urmăreşte democraţia şi regulile pieţei.”

Pentru a ne alătura lor, trebuie să ne ocupăm de modernizarea procedurilor. Să avem grijă de democraţie şi mediul politic să devină stabil. Alt criteriu este importanţa economică a ţării, dar aici ne salvează deschiderea la Marea Neagră. Trebuie să trecem de la administrarea mecanică-birocratică, cea tradiţională a economiei, cea pe care o ştim de 30 de ani, la o administrare a dezvoltării economice şi industriale naţionale.

Ţările membre OCDE:

  • peste 70% din producţia şi comerţul global
  • 90% din investiţiile directe la nivel mondial

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE):

  • 37 de membri la nivel mondial
  • 24 de membri europeni

(Sursă: ZF, MAE.RO)

Ce monitorizează organizaţia?

  • centrul de guvernare
  • managementul strategic al resurselor umane
  • guvernanţă bugetară
  • guvernare deschisă
  • guvernare digitală

(Sursă: raport 2016 al OCDE)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici