România, locul cinci în UE în funcţie de inflaţia din 2008

România ocupă locul cinci în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de rata inflaţiei din 2008, de 6,4%, valori mai mari fiind înregistrate în Letonia, Lituania, Estonia şi Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

249 afișări
Imaginea articolului România, locul cinci în UE în funcţie de inflaţia din 2008

România, locul cinci în UE în funcţie de inflaţia din 2008

La nivelul UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată anul trecut în Letonia (10,4%), urmată de Lituania (8,5%), Estonia (7,5%) şi Bulgaria (7,2%), se arată într-un comunicat al Eurostat.

Cele mai reduse rate ale inflaţiei anuale au fost înregistrate în Luxemburg (0,7%), Portugalia (0,8%) şi Germania (1,1%).

În funcţie de rata medie a inflaţiei în 2008, România a ocupat tot locul cinci la nivel blocului comunitar, după aceleaşi patru state. Prin urmare, cea mai ridicată inflaţie medie din 2008 a fost consemnată în Letonia (15,3%), urmată de Bulgaria (12%), Lituania (11,1%), Estonia (10,6%) şi România (7,9%).

Cele mai mici rate medii ale inflaţiei s-au înregistrat în Olanda (2,2%), Portugalia (2,7%) şi Germania (2,8%).

Preţurile de consum din România au crescut în decembrie cu 0,2% comparativ cu luna precedentă, nivel similar celui înregistrat în Malta. Astfel, România s-a situat în ultima lună a anului trecut pe locul doi în UE, după Germania. Preţurile de consum au crescut în Germania cu 0,4% în decembrie.

Preţurile de consum au crescut în decembrie faţă de noiembrie 2008 doar în Germania, România şi Malta, s-au menţinut la acelaşi nivel în Portugalia şi au scăzut în restul statelor membre ale blocului comunitar.

Inflaţia anuală a scăzut la nivelul UE de la 3,2% în 2007 la 2,2% anul trecut, în timp ce în zona euro a coborât de la 3,1% la 1,6%.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, creşterea preţurilor de consum s-a redus de la 0,32% în noiembrie la 0,23% în decembrie, iar rata anuală a inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere de la 6,57% în 2007 la 6,3% anul trecut. Rata inflaţiei din 2008 s-a situat sub aşteptările analiştilor şi ale băncii centrale, pe fondul performanţei bune din luna decembrie. În România, rata medie anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în 2008, cu trei puncte peste nivelul din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici