România - locul şase în UE în funcţie de mărimea deficitului bugetar din 2007

România se află pe poziţia a şasea în Uniunea Europeană în funcţie de mărimea deficitului bugetar înregistrat în 2007, de 2,5% din PIB, alte 15 state comunitare având anul trecut cheltuieli guvernamentale peste încasări, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

17 afișări
Imaginea articolului România - locul şase în UE în funcţie de mărimea deficitului bugetar din 2007

România - locul şase în UE în funcţie de mărimea deficitului bugetar din 2007 (Imagine: Mediafax Foto)

Cheltuielile bugetare au reprezentat 36,9% din Produsul Intern Brut al României, în timp ce încasările au fost de 34,4% din PIB.

România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,4%, calculat după metodologia românească.

În 2006, deficitul bugetar al României, conform metodologiei aplicate de Biroului european de Statistică, a fost de 2,2% din PIB.

Statistica publicată vineri de Eurostat arată că deficit bugetar ce mai înalt a fost înregistrat, anul trecut, în Ungaria - 5,5%, urmată, în ordine, de Marea Britanie - 2,9%, Grecia - 2,8%, Franţa - 2,7% şi Portugalia - 2,6%.

Deficite mai mici decât România au consemnat state precum Slovacia - 2,2% şi Italia - 1,9%, dar şi Belgia, Cehia, Malta, Austria, Polonia şi Slovenia.

Zece state din Uniunea Europeană au înregistrat surplusuri în 2007, cel mai ridicat fiind în Finlanda - 5,3%, urmată de Danemarca - 4,4%, Suedia - 3,5% şi Bulgaria - 3,4%.

În Germania şi Letonia, nivelul veniturilor bugetare a fost egal cu cel al cheltuielilor.

În zona euro, deficitul bugetar a scăzut la 0,6%, de la 1,3% în 2006, iar la nivelul Uniunii Europene, deficitul a coborât la 0.9%, de la 1,4% din PIB.

Guvernul României a aprobat, la începutul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici