România se plasează pe locul al doilea în UE în funcţie de inflaţia anuală din martie

România se plasează pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de majorarea preţurilor de consum din martie, de 4,2%, în raport cu aceeaşi lună din 2009, după ce în februarie a ocupat aceeaşi poziţie, inflaţia anuală medie la nivelul blocului comunitar fiind de 1,9%, potrivit Eurostat.

54 afișări
Imaginea articolului România se plasează pe locul al doilea în UE în funcţie de inflaţia anuală din martie

România se plasează pe locul al doilea în UE în funcţie de inflaţia anuală din martie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Din cele 26 de state prezente în raportul biroului de statistică al Comisiei Europene, trei au înregistrat în luna martie scăderi ale preţurilor de consum, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, iar celelalte ţări au raportat creşteri.

Cea mai mare inflaţie anuală este consemnată de Ungaria (5,7%), urmată, după România, de Grecia (3,9%). Preţurile s-au redus în Letonia (4%), Irlanda (2,4%) şi Lituania (0,4%).

Comparativ cu februarie 2010, inflaţia anuală a scăzut în cinci state membre, a fost stabilă în două şi a urcat în 19 ţări.

Totodată, România a ocupat în martie penultimul loc în UE după avansul lunar al preţurilor de consum, de 0,2%, alături de Cehia, în faţa Slovaciei şi Irlandei (0,1%). Inflaţia lunară s-a aflat pe teritoriu pozitiv pentru toate statele menţionate de raport. Cele mai mari niveluri ale indicatorului sunt observate la Grecia (3,1%), Italia şi Olanda (1,5%). În Uniune, inflaţia lunară din martie a fost de 0,7%.

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din UE, preţurile de consum au crescut cu 1,4% faţă de martie 2009 şi cu 0,9% în raport cu februarie 2010.

Nivelurile inflaţiilor anuale şi lunare din martie calculate de Eurostat pentru Uniune şi zona euro sunt provizorii, se precizează în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici