România şi Bulgaria, pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în clasamentul productivităţii resurselor

România (0,70 euro/kg) şi Bulgaria (0,68 euro/kg) ocupă ultimele locuri dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) în clasamentul productivităţii resurselor, care măsoară cât de eficient sunt folosite resursele naturale de economie, potrivit unui raport Eurostat, publicat marţi.

239 afișări
Imaginea articolului România şi Bulgaria, pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în clasamentul productivităţii resurselor

România şi Bulgaria, pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în clasamentul productivităţii resurselor

Dintre statele membre, cele mai ridicate niveluri ale productivităţii resurselor, în 2016, au fost raportate în Italia (3,98 euro/kg) şi Olanda (3,96 euro/kg), urmate de Luxembourg (3,65 euro/kg), Marea Britanie (3,59 euro/kg) şi Spania (3,17 euro/kg). La polul opus, unde productivitatea resurselor este sub un euro/kilogram se află Bulgaria (0,68 euro/kg), România (0,70 euro/kg), Letonia (0,82 euro/kg), Estonia (0,85 euro/kg) şi Finlanda (0,95 euro/kg).

În Uniunea Europeană, productivitatea resurselor a crescut la 2,07 euro/kg, în 2016, de la 1,47 euro/kg în 2000, o creştere de 41% în termini reali. Productivitatea resurselor măsoară cât de eficient sunt folosite resursele naturale de economie şi indică dacă creşterea economică este compatibilă cu o utilizare mai eficientă a resurselor naturale.

Nivelul de productivitate al resurselor variază în statele membre ale UE; acesta depinde de resursele naturale ale unei ţări, de diversitatea activităţilor industriale, de rolul jucat de sectorul serviciilor şi de activităţile din construcţii, de tiparurile de consum şi de resursele energetice.

Cantitatea de resurse folosite de o economie este importantă pentru mediul înconjurător, de la extracţia resurselor naturale pentru activităţile de producţie şi consum la materiale lăsate în mediul înconjurător, precum deşeuri sau emisii în aer sau apă, precizează Eurostat.

Productivitatea resurselor măsoară cantitatea totală de material direct folosită de o economie în relaţie cu Produsul Intern Brut (PIB).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici