România - ultimul loc în ECE în privinţa perspectivelor economice

Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economiei României în următoarele şase luni au scăzut cu 4,5 puncte în luna octombrie, la 25,5 puncte, minimul din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

19 afișări
Imaginea articolului România - ultimul loc în ECE în privinţa perspectivelor economice

România - ultimul loc în ECE în privinţa perspectivelor economice (Imagine din arhivă; Radu Iordache/Mediafax Foto)

Evaluarea situaţiei economice actuale din România este, de asemenea, cea mai precaută din regiune, după o scădere de 17,9 puncte, la -70,8 puncte în luna octombrie, se arată într-un comunicat al ZEW.

În pofida estimărilor pesimiste privind economia, specialiştii au apreciat pozitiv piaţa de capital românească. Aprecierile experţilor consultaţi de ZEW privind evoluţia indicelui BET al pieţei de capital româneşti au crescut cu 1,25 puncte, la 20 de puncte în octombrie, maximul din Europa Centrală şi de Est.

Analiştii au apreciat climatul economic din Europa Centrală şi de Est în următoarele şase luni cu 50,9 puncte, în creştere cu 12,1 puncte faţă de luna trecută, în timp ce percepţia situaţiei actuale a scăzut cu 9,3 puncte, la -56,6 puncte.

O majoritate clară de 54,7% din specialiştii incluşi în sondajul realizat de ZEW, în cooperare cu grupul financiar Erste, se aşteaptă la o recuperare economică în următoarele şase luni, doar 3,8% prognozând o evoluţie negativă.

Aşteptările privind economia zonei euro în următoarele şase luni au urcat cu 11,9 puncte, la 56,6 puncte. Aprecierile privind situaţia prezentă a economiei au scăzut în octombrie cu 6,5 puncte, la 43,4 puncte.

Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrală şi de Est, respectiv Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici