România va asigura date tehnice pentru South Stream

România va acorda Gazprom unele date tehnice în vederea construirii conductei South Stream şi intenţionează să colaboreze cu grupul rus în proiecte pentru construcţia unor centrale pe gaze pentru producerea de energie electrică.

38 afișări
Imaginea articolului România va asigura date tehnice pentru South Stream

România va asigura suport tehnic pentru South Stream

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi reprezentanţii companiilor de profil care îl însoţesc în vizita de două zile la Moscova au avut joi o întâlnire cu conducerea Gazprom.

"Ministrul Videanu a prezentat conducerii Gazprom oportunităţile de colaborare în proiecte vizând construirea unor centrale pe gaze pentru producerea energiei electrice, având în vedere obiectivul României de a produce energie electrică în astfel de centrale. În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Gazprom au solicitat României acordul pentru furnizarea unor date tehnice în vederea construirii conductei South Stream, primind asigurările ministrului român al Economiei cu privire la disponibilitatea transmiterii acestora, în conformitate cu tratatele internaţionale în vigoare", se arată în comunicatul retransmis de Ministerului Economiei.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că demersul nu înseamnă o invitaţie pentru România de a participa la proiect.

"În privinţa dimensiunii politice a acestui proiect, nu ne putem pronunţa, pentru că niciodată nu am fost invitaţi oficial", a declarat Videanu.

Un alt subiect abordat a fost reluarea colaborării pentru realizarea depozitului de gaze Roman-Mărgineni. Reprezentanţii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru această colaborare, urmând ca partea rusă să analizeze documentul, potrivit sursei citate.

"Având în vedere că în anul 2011 vor expira actualele contracte de furnizare a gazelor naturale ruseşti în România, a avut loc şi o discuţie de principiu referitoare la necesitatea demarării negocierilor pe această temă în perioada următoare", se mai arată în comunicat.

South Stream este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian ENI şi are ca obiectiv livrarea de gaze naturale ruseşti către Europa, ocolind Ucraina, începând cu 2015.

Gazoductul Nabucco, principalul rival al South Stream, este dezvoltat de un consorţiu la care participă Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat marţi că Rusia va propune Uniunii Europene să introducă South Stream pe o listă de proiecte energetice prioritare, care include şi Nabucco.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici