România va exporta în acest an peste două milioane de tone de grâu şi tot atât porumb

România va exporta în acest an peste două milioane de tone de grâu şi o cantitate similară de porumb, la preţuri pe tonă cuprinse între 180 şi 240 de euro, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

155 afișări
Imaginea articolului România va exporta în acest an peste două milioane de tone de grâu şi tot atât porumb

Tabără spune că România va exporta în acest an grâu şi porumb în valoare de circa 800 milioane euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Astfel, din datele prezentate de ministrul de resort, reiese că România va exporta porumb de peste 360 milioane de euro şi grâu în valoare de peste 420 milioane euro.

"Anul acesta se vor exporta cereale. Cred că se vor depăşi patru milioane de tone, două milioane la grâu, peste două milioane la porumb. Este o producţie bună", a spus Tabără.

El a adăugat că preţurile de pe piaţa internaţională sunt de circa 240 de euro tona la grâul folosit pentru pâine şi 180 euro pe tonă la grâul de furaj.

Totodată, porumbul se va exporta cu circa 180 de euro tonă.

"Orzul va merge şi el la export, probabil că se va exporta în continuare ulei şi şrot de de floarea soarelui. Se exportă foarte bine şi rapiţa", a adăugat ministrul.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia de grâu a totalizat 5,2 milioane de tone anul trecut. România a importat 628.000 de tone de grâu şi a exportat 2,3 milioane de tone. Valoarea exporturilor a fost de 302,9 milioane de euro.

Din producţia de 8 milioane de tone de porumb obţinută anul trecut, 1,7 milioane de tone au mers la export, iar încasările au fost de 252 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici