Românul misterios care deţine o mină de diamante în Sierra Leone

Potrivit unei declaraţii a lui Gheorghe Dobra, directorului general al Alro Slatina, există în Sierra Leone o mină de diamante deţinută de un român. El a adăugat că accesul la misterioasa mină se face printr-o zonă muntoasă şi prin junglă.

1177 afișări
Imaginea articolului Românul misterios care deţine o mină de diamante în Sierra Leone

Românul misterios care deţine o mină de diamante în Sierra Leone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Singurul român despre care se ştie că are afaceri în domeniul mineritului în Sierra Leone este Frank Timiş, fostul proprietar al afacerii "aurul de la Roşia Montană", potrivit Gândul.

Timiş este unul dintre cei mai bogaţi români (de fapt, cetăţean britanic de origine română) conform topului Forbes, având o avere estimată la peste 1 miliard de dolari SUA. Din 2005, este preşedintele şi cel mai important acţionar al African Minerals, fostă Sierra Leone Diamond Company.

Această companie deţine numeroase exploataţii miniere în Sierra Leone, din unele dintre acestea extrăgându-se diamante. African Minerals a dat lovitura în martie 2010, când a descoperit cel mai mare nou (pentru ultimii 20 de ani) zăcământ de fier de pe întreg globul - peste 10 miliarde de tone de minerale conţinând 30% fier. Descoperirea, confirmată de specialişti, a urcat preţul acţiunilor African Minerals la un nivel ameţitor, fapt care l-a îmbogăţit pe Timiş cu peste 500 de milioane de dolari.

Sediul African Minerals este pe insula britanică Guernsey, din aproprierea coastelor franceze (Normandia), în oraşul St Peter Port. Guernsey este paradis fiscal.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici