Romgaz ar putea majora producţia, dar nu poate suplini gazele ruseşti

Romgaz ar putea suplimenta producţia de gaze cu cel mult 0,5-1 milion metri cubi pe zi, compania operând majorări încă de la începutul crizei gazelor din Rusia, dar nu poate suplini total lipsa importurilor, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general adjunct al producătorului, Lucian Stancu.

61 afișări
Imaginea articolului Romgaz ar putea majora producţia, dar nu poate suplini gazele ruseşti

Romgaz ar putea majora producţia, dar nu poate suplini gazele ruseşti

"Creşterea producţiei este posibilă. De la începutul crizei noi am suplimentat-o oricum cu 1-1,5 milioane metri cubi pe zi, dar nu putem suplini total lipsa importurilor din Rusia", a spus Stancu.

El a adăugat că, după operarea acestor majorări, producţia ar mai putea creşte cu maxim 0,5-1 milion metri cubi de gaze pe zi.

Experţii în domeniul energetic din cele 27 de state membre UE au propus vineri creşterea producţiei de gaz în Norvegia, Marea Britanie, România şi Polonia, pentru a compensa întreruperea livrărilor de gaze ruseşti către Europa, a anunţat vineri Comisia Europeană, citată de AFP.

Principalii producători de gaze din Romania sunt Petrom şi Romgaz.

Potrivit Petrom, compania produce gaze la capacitate maximă, iar o eventuală creştere a producţiei poate fi realizată prin investiţii masive în explorare şi producţie.

"Petrom produce de ani de zile la capacitate maximă, iar prioritatea companiei este creşterea producţiei prin investiţii semnificative în explorare şi producţie şi descoperirea de noi zăcăminte", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Dan Pazara.

Producţia de gaze în România scade anual, pe măsura epuizării naturale a zăcămintelor. Totuşi, cele două companii au descoperit anul trecut o serie de zăcăminte de gaze, a căror exploatare nu va putea compensa total epuizarea celor existente.

Citeşte şi

UE propune creşterea producţiei de gaz în patru ţări, între care şi România

UE nu a ajuns încă la un acord cu Rusia pentru reluarea livrărilor de gaz

Rusia nu va mai oferi Ucrainei preţuri preferenţiale la nici un produs

Gazprom ar putea relua vineri livrările de gaze către Europa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici