Rompetrol: Statul nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare

Guvernul a transmis KazMunaiGaz că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare (RRC), iar compania kazahă se gândeşte ce posibilităţi are să conducă rafinaria Petromidia împreună cu statul, a declarat, miercuri, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev.

29 afișări
Imaginea articolului Rompetrol: Statul nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare

Rompetrol: Statul nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Statul a spus că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare. Ne gândim la ce posibilităţi avem să manageriem rafinăria împreună cu statul. Dacă nu vom avea cash flow la rafinărie, vom avea opţiunea să o închidem", a afirmat Grigoriev, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, statul a dat grupului Rompetrol contul unde poate plăti obligaţiunile cu câteva zile înainte de a introduce acţiunea în justiţie, a declarat Ana Diculescu Şova, avocată a casei de avocatură NNDKP, prezentă la conferinţă.

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz dinKazahstan, trebuie să ramburseze peste două miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni din anul 2003.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

"OUG 118 are natura juridică a unei legi de excepţie cu caracter individual, este dată pentru Rompetrol. Regulilele dintr-o astfel de lege pot fi oricând derogatorii de la dreptul comun. Iată de ce în acest act normativ s-a prevăzut dreptul de a opta el, Rompetrol, şi nu titularul creanţei, fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare. Caracterul special al momentului şi al scopului OUG a creat acest drept special. Conversia şi rambursarea sunt modalităţi legale. Şapte ani e o perioadă mare. Iniţial erau 20 de ani", a afirmat Şova.

Întrebat dacă Rompetrol Rafinare intenţionează să facă o nouă majorare de capital după ce statul va deveni acţionar, Grigoriev a spus că o astfel de intenţie nu există, însă a menţionat că Petromidia are o datorie de 900 milioane dolari către compania mamă, The Rompetrol Group, scadentă în mai puţin de un an, şi că acţionarii urmează să decidă cum vor plăti această datorie.

"Nu avem bani să plătim datoria către compania mamă, trebuie să vorbim cu compania mamă să vedem cum o stingem", a afirmat Grigoriev.

Dmitri a precizat că grupul kahaz a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 71 milioane dolari şi a plătit 24 milioane dolari reprezentând dobânzi aferente.

"Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. Statul ne-a dat contul unde putem plăti cu câteva zile înainte de a introduce acţiunea în instanţă", a spus Şova.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Ministerul Finanţelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadentă în luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea întregii sume datorate, având mandat să meargă în justiţie.

Potrivit acestora, statul susţine în justiţie că stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie în acţiuni, dar nu prin ambele variante.

"Kazahii au anticipat şi au angajat patru dintre cele mai mari case de avocatură din România", au adăugat sursele.

Conversia în acţiuni a întregii datorii fără plata parţială a unor sume ar fi făcut ca statul să preia pachetul majoritar de acţiuni.

De fapt, acţionarii Rompetrol au promis că plătesc doar o sumă care să le permită să păstreze controlul companiei după conversia în acţiuni a restului de plată, au mai spus sursele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici