Rompetrol: Taxa de un cent pe litru a fost eliminată. Preţurile carburanţilor scad cu 0,03 bani

Taxa de un cent pe litru aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminată, potrivit Rompetrol, compania anunţând că urmare a acestei operaţiuni va reduce, marţi, preţurile benzinei şi motorinei cu 0,03 lei/litru.

114 afişări
Imaginea articolului Rompetrol: Taxa de un cent pe litru a fost eliminată. Preţurile carburanţilor scad cu 0,03 bani

Rompetrol: Taxa de un cent pe litru a fost eliminată. Preţurile carburanţilor scad cu 0,03 bani (Imagine: Mediafax Foto)

"Rompetrol Downstream va reduce de mâine, 25 ianuarie, preţurilede referinţă la carburanţii comercializaţi cu 0,03 lei/litru, caurmare a eliminării de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 centUSD/litru aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere", searată într-un comunicat al Rompetrol.

Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinăriei Petromidia,o informare în care arăta că datoria fostei Companii Române dePetrol a fost stinsă şi că plăţile către Fondul Special pentruProduse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie să seregăsească, din acea zi, în preţul carburanţilor.

Până în prezent, Guvernul, Ministerul Finanţelor sau cel alEconomiei nu au anunţat aprobarea vreunui act privind eliminareataxei.

Taxa a fost introdusă pentru stingerea datoriilor fosteiCompanii Române de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, şis-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburanţii produşi şicomercializaţi în România, iar din 2005 s-a aplicat şi celorexportaţi.

"Perioada 21 ianuarie - 25 ianuarie a fost necesară pentruepuizarea stocurilor de carburanţi şi pentru care s-a achitat dejataxa de 1 cent USD/litru (14 USD/tonă pentru benzină şi 12 USD/tonăpentru motorină)", se arată într-un comunicat al Rompetrol.

Compania menţionează că în prezent nivelul total al sumelorvirate de Rompetrol Downstream către bugetul de stat (taxe, accize,TVA) reprezintă 49% din preţul final al benzinei şi de 46% din celal motorinei. În acelaşi timp, cuatumul accizei din preţul final alcarburanţilor este 29% pentru benzină şi de 26% pentrumotorină.

Rompetrol arată totodată că fiecare companie petrolieră arepropriul mod de calcul al preţului carburanţilor la pompă, înfuncţie de costurile de procesare ale ţiţeiului, distribuţie alecombustibililor şi operare ale reţelei.

Componentele preţului carburanţilor sunt TVA, acciza, costurilogistice (distribuţie primara şi secundară - salarii, întreţinere,amortizări - rovigneta, anvelope de iarna, etc), costuri de operarereţea de distribuţie (salarii, taxe, impozite locale, utilităţi,investiţii obligatorii), costul materiei prime (inclusiv costurileaferente aprovizionării şi prelucrării acesteia), costurifinanciare (dobânzi, credite investiţii), respectiv adaoscomercial.

În mai multe oraşe din ţară au avut loc, de la începutulanului, proteste ale şoferilor, care au mers la benzinării şi aualimentat maşinile cu cantităţi mici de combustibil, pentru care auplătit cu monede. Şoferii sunt nemulţumiţi de creşterea preţurilorcarburanţilor.

Rompetrol Downstream are o reţea formată din circa 450 de staţii(130 unităţi proprii, 160 Partener Rompetrol şi 160 RompetrolExpres).

Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditelecontractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie aanului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un centpe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuareadatoriei publice.

Ministerele Economiei şi Finanţelor Publice au elaborat unproiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia sumele încasate înFondul special pentru produse petroliere după regularizareadatoriilor fostei Companii Române de Petrol se utilizează pentrudiminuarea datoriei publice interne.

Potrivit notei de fundamentare a actului nomativ, prin sumaîncasată în data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoriapublică creată în baza OUG 72/1997 privind regularizarea datorieifostei CRP, în valoare de 507,3 milioane de dolari.

De asemenea, în perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010,Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produsepetroliere în contul Ministerului Finanţelor Publice suma 50,8milioane lei reprezentând echivalentul la data plăţii a sumei de16,0 milioane de dolari, sumă reprezentând o altă datorie a fosteiCRP către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, daral cărei regim juridic trebuie clarificat.

În nota de fundamentare nu se explică de ce s-a mai încasat taxade un cent pe litru după 21 decembrie, dar proiectul de ordonanţăde urgenţă stabileşte că sumele care exced acele datorii vor fiutilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Taxa de un cent pe litru urma urma să fie eliminată odată cuaprobarea proiectului de OUG de către Guvern şi intrarea în vigoarea actului normativ.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici