Romtelecom a câştigat o licenţă de telefonie mobilă

Compania Romtelecom a câştigat licitaţia pentru acordarea unei licenţe naţionale de comunicaţii mobile în benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).

51 afișări
Imaginea articolului Romtelecom a câştigat o licenţă de telefonie mobilă

Romtelecom a câştigat o licenţă de telefonie mobilă

Celelalte companii care au participat la licitaţie sunt NetPoint (controlată de RCS&RDS), Saudi Oger (acţionarul Telemobil, operatorul reţelei Zapp Mobile) şi Tactical Networks AS, un fond de investiţii ceh susţinut de producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii ZTE.

Evaluarea ofertelor s-a făcut pe baza grilei de punctaj de către o comisie numită prin decizie a preşedintelui ANRCTI.

"Încă odată Romtelecom a dovedit că este o companie competitivă, prin depunerea celei mai bune oferte şi câştigarea licitaţiei. Imediat ce vom primi licenţa, vom începe construirea reţelei bazate pe tehnologia CDMA şi vom lansa noile servicii cât mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a utiliza licenţa pentru a oferi servicii de Internet mobil de bandă largă, în plus faţă de serviciile pe care le oferim deja (voce, Internet fix de banda largă, televiziune digitală)", a spus directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis.

Potrivit datelor ANRCTI, oferta depusă de Romtelecom a obţinut 86,21 puncte, fiind urmată de cele ale consorţiilor Saudi Oger Ltd şi Radiomovel Telecomunicacoes - 75,75 puncte şi Tactical Network AS, Poşta Română şi Euroweb România - 43,07 puncte.

Ofertele depuse au fost evaluate în conformitate cu criteriile conţinute de grila de punctaj şi anume capacitatea financiară (cifra de afaceri şi rata profitului pe anii 2005, 2006, 2007, disponibilitatea financiară pentru investiţii în realizarea şi operarea reţelei, cuantumul total al investiţiei în realizarea şi operarea reţelei), fezabilitatea comercială (planul de marketing, data lansării comerciale a tuturor serviciilor minimale), specializarea şi experienţa (cum ar fi vechimea în operarea reţelelor publice de comunicaţii electronice şi în furnizarea de servicii de comunicaţii electronice).

Alte criterii de selecţie au fost fezabilitatea tehnică (serviciile opţionale propuse, numărul de staţii de bază instalate) şi acoperirea propusă pentru cele trei faze de instalare a reţelei (drumuri de interes naţional şi judeţean şi suprafaţa care vor fi acoperite în cele trei faze).

Titularul licenţei va plăti o taxă de 1.077.228 de euro (echivalent în lei). În plus, câştigătorul licenţei va achita către ANRCTI un tarif anual de utilizare a spectrului, stabilit conform reglementărilor legale în vigoare.

ANRCTI va face prima evaluare a respectării prevederilor din licenţă la data de 31 decembrie 2010, urmând încă două faze de dezvoltare a reţelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 şi 31 decembrie 2013.

În România activează în prezent cinci operatori de telefonie mobilă, care aveau 22,9 milioane de utilizatori la sfârşitul anului 2007. Raportat la populaţia ţării, penetrarea telefoniei mobile a atins 106,2%.

Cel mai mare operator de telefonie mobilă este Orange România - cu 10,1 milioane de clienţi la finele lunii iunie, urmat de Vodafone România - 9,256 milioane de utilizatori, Cosmote România - 4,642 milioane de clienţi, RCS&RDS (Digi.Mobil) - peste 1,1 milioane de clienţi (iulie 2008) şi Telemobil (Zapp Mobile) - circa 500.000 abonaţi (iulie 2007).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici