Roubini: Strategia Rezervei Federale a SUA de reducere a măsurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasă

Strategia Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru retragerea măsurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasă şi ar putea conduce la instabilitate financiară, au avertizat într-un studiu comun, economistul Nouriel Roubini şi specialistul în ştiinţe politice Ian Bremmer.

133 afișări
Imaginea articolului Roubini: Strategia Rezervei Federale a SUA de reducere a măsurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasă

Roubini: Strategia Rezervei Federale a SUA de reducere a măsurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Conducerea Fed începe marţi o şedinţă de politică monetară care se va derula pe parcursul a două zile. Măsurile băncii centrale americane includ o rată cheie apropiată de zero şi achiziţii de obligaţiuni, care trebuie să scadă dobânzile la împrumuturile pe termen lung.

"Ştim cum s-a terminat flimul trecut şi am putea avea parte de o continuare. Economia reală şi piaţa muncii slabe, împreună cu îndatorarea ridicată, sugerează o nevoie de retregere lentă a măsurilor monetare de susţinere a economiei. O retragere lentă riscă să creeze o bulă speculativă a împrumuturilor şi activelor la fel de mare ca precedenta, dacă nu cumva chiar mai mare", au scris cei doi într-un raport publicat în revista Institutional Investor, preluat de CNBC.

Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prognozele economice pesimiste, şi Bremmer, preşedinte al firmei de consultanţă şi cercetare Eurasia Group, au afirmat că riscurile reale la adresa economiei mondiale sunt ignorate.

"Unii consideră că SUA pot amâna deciziile dificile, europenii se vor descurca, iar China îşi poate reechilibra fără probleme economia, în timp ce focurile din Orientul Mijlociu se vor stinge singure. Acestea sunt iluzii periculoase. Convulsiile ultimilor cinci ani au apărut din probleme structurale - financiare, economice şi politice - care nu au fost complet rezolvate", notează cei doi.

Pieţele financiare globale s-au concentrat în ultimii cini ani asupra unor riscuri precum criza financiară sau posibila destrămare a zonei euro, însă acestea nu sunt principalele pericole, avertizează Roubini şi Bremmer.

Printre pericolele cele mai mari se numără încetinirea creşterii economice în ţările cu economie emergentă şi implementarea lentă a reformelor de către guverne. Relaţia dintre SUA şi China va fi cheia următoarei perioade, însă nu a fost tratată ca prioritară de niciuna dintre cele două părţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici