Rubla a coborât la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar

Rubla a coborât la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar, în condiţiile în care o creştere a cheltuielilor militare ruseşti şi o prăbuşire a veniturilor din exporturi adaugă presiune asupra unei monede care suferă din cauza sancţiunilor occidentale şi a escaladării ieşirilor de capital.

356 afișări
Imaginea articolului Rubla a coborât la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar

Rubla a coborât la minimul ultimelor 16 luni faţă de dolar

Moneda Rusiei a pierdut aproximativ 25% din valoarea sa în acest an şi s-a tranzacţionat vineri sub 99 de ruble pentru un dolar, pe măsură ce impactul războiului cu Ucraina se resimte. Scăderea a mai mult decât compensat creşterea rublei de anul trecut, când invazia iniţială a Rusiei în Ucraina a fost urmată de o creştere puternică a preţurilor la petrol şi gaze, notează Ziarul Financiar, care citează FT.

Scăderea s-a accelerat în ultimele săptămâni, sporind presiunea economică asupra Moscovei după ce sancţiunile occidentale au limitat intrările de capital, iar ţările europene s-au retras din aprovizionarea cu energie a Rusiei, reducând veniturile pe care aceasta le primeşte din vânzările de petrol.

Economia internă a fost stimulată de cheltuielile guvernamentale pentru apărare şi de angajamentele sociale, cum ar fi "plăţile de sicriu" primite de familiile soldaţilor care au murit pe câmpul de luptă din Ucraina. Dar acest lucru a crescut, de asemenea, deficitul bugetar, împingând moneda mai jos.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici