Rusia ar putea înfiinţa o rezervă naţională de petrol pentru a influenţa cotaţiile barilului

Rusia ar putea înfiinţa o rezervă naţională de petrol pentru a influenţa cotaţiile barilului, a declarat miercuri vicepremierul rus pe probleme de energie, Igor Sechin, în condiţiile în care secretarul general al OPEC va avea avea, în aceeaşi zi, o întrevedere cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

14 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea înfiinţa o rezervă naţională de petrol pentru a influenţa cotaţiile barilului

Rusia ar putea înfiinţa o rezervă naţională de petrol pentru a influenţa cotaţiile barilului (Imagine: Mediafax/AFP)

Declaraţia lui Sechin intensifică semnalele privind legăturile din ce în ce mai strânse dintre Rusia şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în timp ce Gazprom discută cu înalţi oficiali din Iran şi Qatar despre înfiinţarea unui cartel internaţional al marilor exprotatori de gaze naturale.

"Ministerul Energiei analizează ideea de a crea o rezervă de petrol, care va permite instituţiei să lucreze mai eficient cu preţurile din piaţă", a spus Sechin.

Rusia este cel mai mare producător de petrol din afara OPEC şi al doilea mare exportator la nivel global, după Arabia Saudită.

Întrebat cât de vastă va fi această rezervă, Sechin a arătat că "va fi suficient de mare pentru a asigura parametri eficienţi de evaluare a preţurilor".

Secretarul general al OPEC, Abdullag al-Badri, care a ajuns marţi la Moscova, a declarat că va avea miercuri o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, cu care va discuta despre schimburile de date din piaţa petrolieră, fără a aduce în discuţie scăderea producţiei.

Alţi înalţi oficiali OPEC au cerut, în această săptămână, Rusiei şi altor mari exportatori din afara cartelului să reducă exporturile şi producţia, pentru a determina creşterea preţurilor.

Liderii celor 13 state membre ale organizaţiei se vor întâlni vineri într-o reuniune de urgenţă şi vor discuta despre reducerea livrărilor. Majoritatea analiştilor şi participanţilor la piaţă se aşteaptă ca OPEC să scadă exporturile în urma acestor discuţii.

Moscova a fost de acord de mai multe ori în ultimii zece ani să reducă exporturile coordonat cu OPEC, însă observatorii pieţei internaţionale au arătat că promisiunea nu s-a materializat niciodată, deoarece companiile private au crescut livrările pentru a-şi asigura profituri mai mari.

Preţul barilului de petrol a scăzut cu circa 50% faţă de maximul istoric de peste 147 dolari pe baril atins în iulie, pe fondul temerilor investitorilor şi traderilor că recesiunea iminentă a celor mai importanţi consumatori de energie, printre care Statele Unite ale Americii, va determina prăbuşirea cererii de carburanţi la nivel global.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici