Rusia îl propune pe fostul guvernator al băncii centrale cehe la şefia FMI

Rusia a nominalizat un fost guvernator al băncii centrale cehe, Josef Tosovsky, pentru funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), astfel că acesta a devenit al doilea candidat la şefia instituţiei financiare, transmite Reuters.

2 afișări
Imaginea articolului Rusia îl propune pe fostul guvernator al băncii centrale cehe la şefia FMI

Rusia îl propune pe fostul guvernator al băncii centrale cehe la şefia FMI

Potrivit unui document transmis membrilor conducerii FMI, Tosovsky "vrea să fie considerat un candidat", potrivit unor surse din cadrul instituţiei.

Alegerea Rusiei se opune preferinţei Uniunii Europene, care l-a propus pe Dominique Strauss-Kahn, un fost premier francez, pentru funcţia de director general al FMI, asigurând astfel condiţiile necesare organizării unui concurs pentru ocuparea funcţiei, în condiţiile în care perioada de nominalizări se va încheia foarte curând.

Procesul de selecţie a candidaţilor se va încheia cel târziu la data de 31 august, conducerea FMI urmând să decidă cine va primi poziţia de conducere în cadrul instituţiei financiare mondiale, cu sediul la Washington.

Statele în curs de dezvoltare, inclusiv Rusia, sunt de părere că tradiţia veche de mai multe zeci de ani, potrivit căreia Statele Unite aleg preşedintele Băncii Mondiale, iar Europa selectează un reprezentant la şefia FMI este depăşită şi ar trebui eliminată, în semn de recunoaştere a puterii tot mai mari a statelor emergente.

Poziţia de director general al FMI a rămas vacantă în luna iulie, când Rodrigo Rato şi-a anunţat în mod neaşteptat demisia, decizie care va intra în vigoare în luna octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici