Rusia va împrumuta Bulgaria pentru construirea centralei nucleare Belene

Rusia va împrumuta Bulgaria cu aproape patru miliarde euro, sumă care va fi utilizată pentru construirea centralei nucleare de la Belene, transmite Novinite.

11 afișări
Imaginea articolului Rusia va împrumuta Bulgaria pentru construirea centralei nucleare Belene

Rusia va împrumuta Bulgaria pentru construirea centralei nucleare Belene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul rus, Vladimir Putin, a aprobat joi acordarea creditului, însă condiţiile împrumutului nu au fost negociate încă, a declarat un oficial al companiei de stat Bulgarian Energy Holding.

"Înainte ca fondurile să fie alocate, va trebui înfiinţat un parteneriat între acţionarii proiectului, respectiv National Electric Company (NEK) şi grupul german RWE. Toţi participanţii la proiect, inclusiv banca BNP Paribas, au fost de acord cu împrumutul rusesc", a afirmat oficialul.

Parteneriatul va trebui înfiinţat până la finele lunii iulie, a precizat el.

În decembrie 2008, NEK şi RWE au semnat un acord prin care grupul german a fost numit investitor strategic la centrala nucleară, primind o participaţie de 49% la proiect în schimbul unor investiţii de 1,825 miliarde euro şi a unui împrumut de 300 milioane euro pentru compania bulgară.

Bulgarian Energy Holding a fost înfiinţată în februarie 2008 de autorităţile bulgare şi este format din Bulgargaz (operatorul reţelei de transport al gazului natural), NEK (reţeaua de distribuţie a energiei electrice), centrala nucleară de la Kozlodui, termocentrala Mariţa-Iztoc II şi minele Mariţa Iztoc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici