S-a întâmplat. Japonia a pierdut titlul de a treia cea mai mare economie a lumii în favoarea Germaniei. Ţara niponă a intrat în recesiune tehnică

Japonia a intrat în mod neaşteptat în recesiune, pierzându-şi titlul de a treia mare economie a lumii în favoarea Germaniei şi ridicând îndoieli cu privire la momentul în care banca centrală va începe să renunţe la politica monetară extrem de relaxată pe care o duce de zece ani.

1443 afișări
Imaginea articolului S-a întâmplat. Japonia a pierdut titlul de a treia cea mai mare economie a lumii în favoarea Germaniei. Ţara niponă a intrat în recesiune tehnică

S-a întâmplat. Japonia a pierdut titlul de a treia cea mai mare economie a lumii în favoarea Germaniei. Ţara niponă a intrat în recesiune tehnică

Unii analişti avertizează cu privire la o nouă contracţie în trimestrul curent, deoarece cererea slabă din China, consumul slab şi oprirea producţiei la o unitate a Toyota indică o cale dificilă pentru o redresare economică şi pentru elaborarea politicilor.

"Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital care sunt piloni cheie ai cererii interne. Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere.", a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Dai-ichi Life Research Institute.

De asemenea, Japonia suferă mai mult decât Germania în ceea ce priveşte deficitul de forţă de muncă, deoarece populaţia sa scade şi ratele de natalitate rămân scăzute.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,4% în termeni anuali în perioada octombrie-decembrie, după o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, au arătat joi datele guvernamentale, contrazicând previziunile pieţei care estimau o creştere de 1,4%.

Două trimestre consecutive de contracţie sunt considerate, de obicei, definiţia unei recesiuni tehnice.

În timp ce mulţi analişti se aşteaptă în continuare ca Banca Japoniei să elimine treptat stimulentele sale monetare masive în acest an, datele slabe ar putea pune la îndoială previziunile sale conform cărora creşterea salariilor va susţine consumul şi va menţine inflaţia în mod durabil în jurul ţintei de 2%.

Minunea japoneză

La sfârşitul anilor 1960, Japonia a devenit a doua cea mai mare economie a lumii, după cea a Statelor Unite, iar în anii de boom economic din anii 1970 şi 1980, unii au estimat că va deveni economia numărul 1 a lumii. Cu toate acestea, explozia catastrofală a bulei activelor japoneze la începutul anilor '90 a dus la câteva "decenii pierdute" de stagnare economică şi deflaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici