Salarial mediu net a scăzut uşor în noiembrie la 1.366 lei

Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în noiembrie anul trecut, cu 0,7% (9 lei), faţă de octombrie, la 1.366 lei, dar a fost cu 0,4% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din 2008, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

22 afișări
Imaginea articolului Salarial mediu net a scăzut uşor în noiembrie la 1.366 lei

Salarial mediu net a scăzut uşor în noiembrie la 1.366 lei (Imagine: Mediafax Foto)

În noiembrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.866 lei, cu 0,8% mai mic faţă de luna precedentă.

"Nivelul câştigurilor salariale medii lunare nete din luna noiembrie 2009 a înregistrat uşoare diferenţe faţă de luna precedentă, în funcţie de specificul activităţilor economice", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna analizată, creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, plăţii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrângerii activităţii) şi realizărilor de producţii mai mari.

Astfel, majorări ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în alte activităţi extractive, cu 13,7%, în activităţi de servicii anexe extracţiei, intermedieri financiare, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, activităţi de editare, cercetare-dezvoltare, între 6% şi 8,5%, şi în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., transporturi pe apă, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, între 2% şi 5%.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net în noiembrie, faţă de octombrie, au fost cauzate de diminuarea anumitor sporuri şi drepturi salariale, restrângerea activităţii, nerealizarea de producţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară.

Cele mai mari reduceri, între 5% şi 8,5%, au fost în sănătate şi asistenţă socială, industria metalurgică, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, învăţământ.

La polul opus, cu scăderi între 2% şi 4%, s-au situat câştigurile din tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, telecomunicaţii, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, administraţie publică.

Pentru activităţile din sectorul bugetar tendinţele de scădere s-au manifestat atât la nivelul fondului de salarii, cât şi al numărului mediu de salariaţi (urmare zilelor libere fără plată efectuate conform Legii nr. 329/2009) luat în calculul câştigului salarial mediu nominal brut şi net.

Astfel, în luna noiembrie, comparativ cu octombrie, nivelul fondului de salarii a scăzut cu 15,3% în sănătate şi asistenţă socială, cu 13% în administraţia publică, respectiv cu 11% în învăţământ.

Indicele câştigului salarial real pentru noiembrie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,6%. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,5%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2009.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2008, în noiembrie 2009, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,4%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 95,9%.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), câştigul salarial mediu brut creşte cu 5,1% în 2009, la 1.850 lei, şi îşi va reduce avansul la 4,1% în acest an, ajungând la 1.925 lei.

CNP anticipa un avans al câştigului salarial mediu net de 3,1% la nivelul anului 2009, până la 1.350 lei, şi de 3,9% în 2010, la 1.403 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici