Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine - Mediafax

Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5 lei în aprilie faţă de martie, la 1.498 lei, însă raportat la inflaţie, salariul mediu a fost mai mic cu 0,4% în aceeaşi perioadă, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

2117 afişări

Imaginea articolului Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine

Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Inflaţia din luna martie a continuat să depăşească aşteptărileanaliştilor, când rata anuală s-a situat la 6,71%, în contextulscumpirii cu peste 3% a fructelor şi tutunului şi ţigărilor.

"În luna aprilie 2011, în majoritatea activităţilor dinsectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost încreştere faţă de luna martie 2011, ca urmare a acordăriide prime ocazionale (prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume dinprofitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentruPaşte) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor maimari funcţie de contracte", se arată într-un comunicat al INS.

 

Cel mai mare avans al remuneraţiilor, de 16,6%, a fostînregistrat în telecomunicaţii, urmat de creşteri între10% şi 13% în producţia şi furnizarea de energie electrică şitermică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altormijloace de transport, transporturi pe apă.

Salariile au crescut cu 7-10% în în silvicultură şiexploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură),depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industriametalurgică, captarea, tratarea si distribuţia apei, activităţiauxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi deasigurare şi fonduri de pensii), tipărirea şi reproducerea pesuporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi aproduselor chimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de lunaprecedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă aprimelor ocazionale, sumelor din profitul net, denerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie decontracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntăunele unităţi economice.

Cea mai semnificativă reducere a câştigului salarial, deaproape 30%, s-a înregistrat în fabricarea produselor dintutun, iar între 11% şi 14% în intermedieri financiare (cuexcepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii),activităţi de editare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri alecâştigului salarial mediu net faţă de luna martie în administraţiapublică (1,1%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,4%). Înînvăţământ câştigul salarial mediu net din luna aprilie a scăzut cu3,1% faţă de luna precedentă ca urmare a plăţii cu ora şi a plăţii,în luna martie 2011, a sumelor restante, în unele unităţi deînvăţământ.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu25% a cuantumului brut al salariilor de bază) câştigul salarialmediu net din luna aprilie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu16,6% în învăţământ, cu 14,1% în sănătate şi asistenţă socială,respectiv cu 10,4% în administraţia publică.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarialmediu nominal net a crescut cu 4,3%. Indicele câştigului salarialreal faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de96,3.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real afost de 120,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de celînregistrat în luna martie 2011.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SALARIU ,
APRILIE ,
domenii

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.