Salariul mediu nominal net a crescut în noiembrie 2007 la 1.121 lei

Câştigul salarial mediu nominal net realizat a crescut, în luna noiembrie din 2007, comparativ cu luna precedentă cu 3,4%, la 1.121 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

1 afișare
Imaginea articolului Salariul mediu nominal net a crescut în noiembrie 2007 la 1.121 lei

Salariul mediu nominal net a crescut în noiembrie 2007 la 1.121 lei

Avansul a fost de 37 de lei comparativ cu octombrie 2007.

Totodată, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.522 lei, cu 3,5% mai mare comparativ cu octombrie 2007.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (2.768 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, (645 lei).

Pe locul doi în topul celor mai ridicate salarii s-au situat activităţile de intermediere financiară, valoarea medie a câştigului net fiind de 2.765 lei.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Creşterile salariale din luna noiembrie au fost generate de acordarea de prime ocazionale, sumelor din profitul net, negocierilor de salarii şi realizărilor de producţii mai mari.

Astfel, creşterile au fost de peste 12% în activităţi de asigurări şi ale caselor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) şi între 5% şi 11% în sănătate şi asistenţă socială, administraţie publică, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii).

De asemenea, au fost înregistrate majorări între 2% şi 4% în învăţământ, transporturi terestre, industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea şi distribuţia apei, comerţ, activităţi anexe şi auxiliare de transport. Aceleaşi rate au fost consemnate şi de activităţile agenţiilor de turism, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, tăbăcirea şi finisarea pieilor, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, industria metalurgică, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale neclasificate şi fabricarea produselor din tutun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici