Salariul mediu nominal net a urcat în mai la 1.248 lei

Salariul mediu nominal net realizat în luna mai a fost de 1.248 lei, cu 23,3% peste valoarea înregistrată în perioada similară din 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

20 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu nominal net a urcat în mai la 1.248 lei

Salariul mediu nominal net a urcat în mai la 1.248 lei

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, valoarea acestuia fiind de 3.636 lei, iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, cu 697 lei, se arată într-un comunicat al INS.

Salarii medii de peste 3.000 de lei au mai fost înregistrate doar la activităţile de transporturi aeriene. Astfel, valoarea salariului mediu net a urcat în mai, faţă de aprilie, cu 12,3%, la 3.395 lei.

Comparativ cu luna aprilie, salariul net a scăzut cu 34 de lei, respectiv cu 2,7%, notează INS.

Câştigul salarial mediu nominal brut aferent lunii mai a fost de 1.704 lei, cu 2,7% mai mic faţă de luna precedentă.

În luna mai, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial faţă de luna aprilie, ca urmare a acordării de prime ocazionale, de Paşti, în luna precedentă şi a realizărilor de producţie mai mici în luna curentă.

Cele mai importante scăderi, cuprinse între 20% şi 23%, au fost consemnate în activităţi din industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apă, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari.

În acelaşi timp, salarii mai mici cu 7-14% au primit şi angajaţii din silvicultură, extracţia hidrocarburilor, industria altor mijloace de transport, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, precum şi cei cu activităţi anexe şi auxiliare de transport şi ale agenţiilor de turism.

Salariaţii din industria minieră, captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, transporturi terestre, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, poştă şi telecomunicaţii au primit remuneraţii diminuate cu 4-7%.

Pe de altă parte, creşterile câştigului salarial mediu net consemnate în mai faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime (inclusiv prime de vacanţă) şi a realizărilor de producţii mai mari.

Astfel, cele mai importante creşteri, de 14,9%, au fost consemnate în activităţile de poştă şi curierat, urmate de transporturile aeriene, cu 12,3%.

Majorări de cuprinse între 1% şi 7% au fost înregistrate în activităţi de fabricare a produselor din tutun, sănătate şi asistenţă socială, industria metalurgică, fabricare a produselor din cauciuc şi mase plastice, învăţământ, tăbăcirea şi finisarea pieilor, hoteluri şi restaurante, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou.

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,8%.

Indicele câştigului salarial real din mai, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a înregistrat o creştere cu 13,7%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,3%, cu 3,8 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an, se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici