Sârbu: Situaţia din agricultură este aproape un dezastru

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat, joi, că situaţia din agricultură este "aproape un dezastru", arătând că unele structuri subordonate sunt ineficiente, deşi angajaţii au salarii mari, iar pentru programul destinat pescuitului finanţat de UE nu a fost atras niciun ban.

155 afișări
Imaginea articolului Sârbu: Situaţia din agricultură este aproape un dezastru

Sârbu: Situaţia din agricultură este aproape un dezastru

"Situaţia, dacă aş caracteriza-o printr-o concluzie, e aproape un dezastru, suntem în blocaj total", a spus Sârbu, într-o conferinţă de presă.

El a prezentat priorităţi ale mandatului său şi a făcut o trecere în revistă a problemelor din agricultură, precum şi a discuţiilor cu oficialii Comisiei Europene, de la începutul săptămânii.

Sârbu a arătat că nu a fost absorbit niciun ban din fondurile europene pentru pescuit, ceea ce este "un dezastru".

"La pescuit nu am reuşit să accesăm banii, nu există caietele de sarcini, procedurile, probabil cei care trebuiau să se ocupe de asta nu au făcut decât să meargă la pescuit", a spus Sârbu.

De altfel, ministrul a cerut demisia preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), responsabilă cu absorbţia fondurilor UE pentru domeniu, iar concursul pentru noul şef al instituţiei va avea în ziele următoare.

El a mai făcut referire şi eficienţa angajaţilor din Ministerul Agriculturii şi instituţiile din subordine.

"Când am plecat eu în 2004 erau 350 de angajaţi în minister, acum sunt 605 şi nu văd efectul supradimensionării organigramei", a afirmat oficialul.

El a arătat că are loc un audit la fiecare instituţie din subordine.

"Şi aş vrea să trag un semnal de alarmă pentru cei care activează în minister, indifierent de poziţia pe care o au, că lucrurile nu mai pot să meargă aşa. Nu am venit cu intenţia să dau afară oameni, dar fiecare dintre ei va trebui să aibă bunul simţ şi pus în faţa situaţiei să răspundă singur şi să se retragă. Dacă a venit aici şi a stat patru ani ca la pension, acum vin deconturile pe fiecare om în parte, pentru că fiecare om are o responsabilitate. Nu am ajuns la aceste situaţii de criză întâmplător, ci am ajuns fiindcă cineva nu şi-a făcut datoria", a spus Sârbu.

El a mai spus că unii dintre angajaţi au salarii mari.

"Sunt oameni cu salarii. Să vedeţi ce salarii se iau în anumite departamente ale agenţiilor noastre. Pentru ce? Că sarcinile nu şi le-au făcut. Întârziere de un an. Când ai acceptat postul, mă refer aici mai ales la directorul general, directorul adjunct, şi tot felul de directori, (...) când au intrat acolo nu au ştiut?", a mai spus Sârbu.

El a făcut referire şi la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care nu a reuşit să îndeplinească solicitările clare ale Comisiei Europene.

"Ce fac cei de la agenţia SAPARD de au ajuns în situaţia asta, când aveau clar ce au de făcut? Au scris cumva în vrem document cei de la Comisie că într-o lună ouăle din România trebuie să zboare în Cosmos? Nu, au scris lucruri fireşti, normale", a mai afirmat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici