Scenariu sumbru din cauza şocului pandemic: Veniturile companiilor din România vor scădea cu 20%, în trimestrul I al anului

  • În trimestrul I din 2020, veniturile companiilor vor scădea cu 20%, prognozează mediul de afaceri
  • Rata şomajului se va situa la 7.5% la finalul anului
  • Deficitul bugetar ar putea ajunge la 11% din PIB
221 afișări
Imaginea articolului Scenariu sumbru din cauza şocului pandemic: Veniturile companiilor din România vor scădea cu 20%, în trimestrul I al anului

Sursa foto: Profimedia

Criza Covid-19 scade drastic veniturile companiilor din România. În trimestrul I al anului, veniturile firmelor din ţară vor scădea cu 20%, iar cele din trimestrul II vor resimţi în totalitate impactului şocului pandemic. Scăderi se vor produce şi în următoarele două trimestre, când veniturile companiilor vor fi mai mici cu 40% respectiv 20%, arată un sondaj al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care integrează companiile reprezentative pentru economia ţării.

Dacă starea de urgenţă se va menţine până la jumătatea lunii mai, companiile spun că PIB-ul se va contracta la -8.9%. Acest lucru va determina o scădere masivă a veniturilor bugetare şi la o creştere a unor categorii de cheltuieli bugetare, cum ar fi îndemnizaţiile de şomaj.

“Orice cheltuieli care nu sunt obligatorii trebuie reconsiderate: trebuie anunţată cât mai repede renunţarea la creşterea de pensii de 40% din Septembrie 2020 şi la dublarea alocaţiilor pentru copii”, transmite organizaţia.

Despre rata şomajului, organizaţia spune că aceasta se va situa la 7.5% la final de an.

Mediul de afaceri mai spune că, dacă nu se iau şi măsuri de corecţie în buget, deficitul bugetar poate ajunge chiar la 11% din PIB. În acest caz, România va trebui să ajungă la un acord de finanţare cu FMI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici