Schroeder: Rusia nu are în vedere includerea României în proiectul South Stream

Rusia nu are în vedere includerea României în proiectul gazoductului South Stream, deşi în România există discuţii privind necesitatea implicării în acest proiect, a declarat, marţi, la Bucureşti, fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schroeder, într-o conferinţă de presă.

17 afișări
Imaginea articolului Schroeder: Rusia nu are în vedere includerea României în proiectul South Stream

Schroeder: Rusia nu are în vedere includerea României în proiectul South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am nicio informaţie din interior privind includerea României în South Stream, dar de ce nu? Am fost informat că în ţara voastră este o discuţie că s-ar putea să aveţi nevoie de el (gazoductul South Streasm, n.r.), dar asta nu este discuţia mea", a spus Schroeder.

Cancelar al Germaniei pentru două mandate consecutive, între 1998 şi 2002, Gerhard Schroeder este, în prezent, Preşedintele Comitetului de Acţionari al conductei de gaze Nord Stream şi consilier al grupului elveţian de presă Ringier. El se află în România pentru a participa la o conferinţă internaţională pe teme energetice.

Schroeder a adăugat că nu se opune proiectului Nabucco, dar pentru a avea resurse de gaze acest proiect trebuie să includă printre furnizori şi Iranul, chiar dacă SUA se opune. Totodată, proiectele susţinute de Rusia, Nord Stream şi South Stream, au necesarul de gaze, în timp ce Nabucco nu.

"SUA este strict împotriva implicării Iranului, asta trebuie rezolvat. Dacă se rezolvă, Nabucco va fi lucrativ. Nu sunt împotriva Nabucco, de ce aş fi? Dar o conductă de gaze trebuie să aibă şi gaze pe care să le transporte", a adăugat fostul cancelar al Germaniei.

Schroeder a menţionat că între UE şi Rusia există o dependenţă mutuală, Europa având nevoie de energie din Rusia, iar Rusia având nevoie să vândă petrolul şi gazele pe pieţele europene.

În opinia lui, este necesar accesul companiilor europene pe piaţa energetică rusă.

"Rusia este un furnizor de încredere", a spus Schroeder.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, prezent la conferinţa de presă susţinută de Schroeder, a spus că Iranul este o sursă de gaze pentru Nabucco, iar în opinia sa noua administraţie a SUA va încerca să menţină preţul petrolului la un nivel redus, pentru a limita profiturile pe care Iranul le obţine din exporturile de petrol.

Totodată, Geoană crede că administraţia SUA va relua discuţiile mai apropiate cu Rusia într-o coaliţie mai largă faţă de Iran, văzut ca potenţial deţinător de arme atomice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici