Seceta poate provoca pierderi de până la 1% din PIB, influenţă negativă compensată de construcţii

Seceta poate afecta creşterea economică din acest an cu până la un punct procentual, însă reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degrabă pozitivă, pe fondul evoluţiei din sectorul construcţiilor.

1 afișare
Imaginea articolului Seceta poate provoca pierderi de până la 1% din PIB, influenţă negativă compensată de construcţii

Seceta poate provoca pierderi de până la 1% din PIB, influenţă negativă compensată de construcţii

"Conform calendarului de activitate, în luna septembrie CNP urmează să pregătească varianta preliminară a prognozei de toamnă. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, să fie mai degrabă pozitivă decât negativă, ţinând cont de faptul că în acest an construcţiile depăşesc ca pondere agricultura, iar avansul construcţiilor a fost în primele cinci luni de aproape 32%", a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comsiei Naţionale de Prognoză..

Preşedintele CNP a precizat că o eventuală scădere de până la un punct procentual din PIB a avansului economic general ar putea fi luată în calcul numai pe baza influenţei agriculturii, iar valorile celorlalte componente ale PIB se menţin la nivelul prezentat în prognoza de toamnă.

"Agricultura are o pondere de sub 8% în PIB. Dacă am înregistra o scădere de 10-15% pe segmentul vegetal, atunci influenţa în PIB ar fi de până la 1%, dar impactul depinde de măsura în care seceta se va prelungi şi va afecta recolta de toamnă", a explicat Ghizdeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici