Şefa Fed: Economia SUA mai are nevoie pentru un timp de măsurile excepţionale de sprijin

Lipsa de vitalitate a pieţei americane a muncii dovedeşte că economia Statelor Unite mai are nevoie pentru un timp de măsurile excepţionale de susţinere, a declarat luni preşedintele Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen.

153 afișări
Imaginea articolului Şefa Fed: Economia SUA mai are nevoie pentru un timp de măsurile excepţionale de sprijin

Şefa Fed: Economia SUA mai are nevoie pentru un timp de măsurile excepţionale de sprijin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numărul mare al lucrătorilor aflaţi în şomaj parţial, stagnarea salariilor, participarea redusă a forţei de muncă pe piaţă şi perioadele lungi de şomaj arată că oficialii Fed trebuie să continue politica de relaxare monetară, a afirmat Yallen într-un discurs susţinut la Chicago, transmite Bloomberg.

"Măsurile excepţionale sunt încă necesare şi vor fi menţinute pentru o perioadă. Consider că acest punct de vedere este susţinut în mare măsură de colegii mei. Cicatricile Marii Recesiuni se menţin şi va dura până ne atingem obiectivele", a spus Yellen.

Angajamentul lui Yellen de a stimula economia şi a încuraja revenirea la muncă a celor 10,5 milioane de şomeri americani a sporit optimismul investitorilor, creşterea indicelui S&P 500 accelerând la 0,8%.

Comitetul pentru politică monetară al Fed menţine dobânda cheie aproape de nivelul zero din decembrie 2008 şi a efectuat achiziţii de obligaţiuni care au crescut de patru ori activele instituţiei, la 4.230 miliarde de dolari.

În ultimele trei luni, Fed a redus achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 85 de miliarde de dolari la 55 de miliarde de dolari. Yellen a spus însă că angajamentul băncii centrale de susţinere a pieţei muncii este puternic.

Ea a explicat că măsurile recente să restrângere a achiziţiilor de obligaţiuni nu reprezintă o scădere a acestui angajament, ci doar o reflectare a progreselor apărute pe piaţa muncii.

Yellen, în vârstă de 67 de ani, şi-a concentrat o mare parte a carierei pe problemele pieţei muncii şi şomajului. După trei ani de activitate ca vicepreşedinte al Fed, Yellen a preluat funcţia de preşedinte al băncii centrale americane, de la Ben Bernanke.

În luna februarie, şomajul din SUA a fost de 6,7%, în creştere de la nivelul de 6,6% în ianuarie, care a fost cel mai redus din octombrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici