Şefa FMI, Kristalina Georgieva: „Ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece”

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat la Davos că este mai puţin îngrijorată de riscul ca războiul din Ucraina şi o nouă încetinire a creşterii economice în China să declanşeze o recesiune globală decât de puterea tendinţei de fragmentare economică şi politică, scrie Reuters.

6969 afișări
Imaginea articolului Şefa FMI, Kristalina Georgieva: „Ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece”

Luna trecută, FMI a redus perspectivele de creştere globală pentru 2022 la 3,6% de la 4,4%, a doua scădere din acest an, iar ea a repetat avertismentul că evenimentele petrecute de atunci ar putea determina reduceri suplimentare ale previziunilor. Cu toate acestea, acest lucru nu este cel mai îngrijorător, a declarat Georgieva în timpul unei discuţii în cadrul Forumului Economic Mondial.

"Ceea ce ne îngrijorează mai mult nu este faptul că am avut aceste reduceri, deoarece este cale lungă de la 3,6% până în teritoriu negativ pentru economia mondială", a spus ea.

"Ceea ce ne îngrijorează mai mult", a continuat Georgieva, "este riscul de a intra într-o lume cu o mai mare fragmentare, cu blocuri comerciale şi blocuri valutare, care separă ceea ce până acum era încă o economie mondială integrată."

Observaţiile lui Georgieva au fost ecoul unei preocupări proeminente care planează asupra reuniunii anuale a liderilor mondiali de afaceri şi guvernamentali din Alpii elveţieni, faptul că evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina indică faptul că era globalizării care a prevalat în ultimele trei decenii este pe sfârşite.

"Tendinţa de fragmentare este puternică", a declarat Georgieva în timpul unei sesiuni intitulate "O cortină de fier economică: Scenarii şi implicaţiile lor".

"Am fost crescută de cealaltă parte a Cortinei de Fier. Am urât-o. Şi pot să vă spun că mă sperie faptul că poate că, după războiul fierbinte, ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici