Şefii Allianz şi ThyssenKrupp avertizează că pe pieţele financiare se dezvoltă noi riscuri

Directorii generali ai Allianz, cel mai mare asigurător din Europa, şi ThyssenKrupp, cel mai mare producător de oţel din Germania, au avertizat că pe pieţele financiare mondiale se dezvoltă noi riscuri speculative, din cauza lichidităţilor ieftine existente.

32 afișări
Imaginea articolului Şefii Allianz şi ThyssenKrupp avertizează că pe pieţele financiare se dezvoltă noi riscuri

Şefii Allianz şi ThyssenKrupp avertizează că pe pieţele financiare se dezvoltă noi riscuri (Imagine: Mediafax Foto)

"Ştiţi de ce nu s-a schimbat nimic? Pentru că există prea mulţi bani ieftini. Astfel, investitorii îşi pot asuma riscuri ridicate. În prezent, finanţăm o nouă bulă speculativă", a arătat Michael Diekmann, şeful grupului Allianz, într-un interviu pentru publicaţia Sueddeutsche Zeitung.

Diekmann consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să majoreze treptat dobânzile, în 2010, menţinerea ratelor la un nivel scăzut o perioadă lungă de timp fiind considerată o eroare, în actualele condiţii economice.

Din cauza crizei financiare, BCE a fost nevoită să inunde piaţa cu lichidităţi şi să reducă dobânzile la un nivel record.

La începutul lunii decembrie, preşedintele BCE Jean-Claude Trichet a declarat că există condiţii suficient de stabile ca instituţia să înceapă să retragă o parte din sprijinul de urgenţă acordat pieţelor.

Avertismentul lui Diekmann a coincis cu declaraţiile directorului general al ThyssenKrupp, Ekkehard Schulz, care a exprimat temeri similare referitoare la piaţa materiilor prime.

Schulz a arătat, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, că pieţele de mărfuri fac obiectul speculatorilor care fac tranzacţii cu instrumente derivate, acesta fiind, în opinia sa, "începutul apariţiei unei noi bule speculative".

El a avertizat că după supraîncălzirea pieţei imobiliare ar putea urma supraîncălzirea pieţei de mărfuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici