Şeful ASF: Sistemul de pensii private a avut o evoluţie pozitivă

Sistemul de pensii private a înregistrat în primul trimestru al anului 7,79 milioane de participanţi şi active administrate de 53,21 miliarde lei, în creştere cu 7,28 % faţă de luna decembrie 2018, reprezentând 5,5 % din PIB, declară Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF - Sectorul Pensii Private.

127 afișări
Imaginea articolului Şeful ASF: Sistemul de pensii private a avut o evoluţie pozitivă

Şeful ASF: Sistemul de pensii private a avut o evoluţie pozitivă

”La un deceniu de la înfiinţare, sistemul de pensii private dovedeşte soliditatea şi siguranţa unei pieţe mature, caracterizată de o valoare consistentă a activelor şi o masă critică de participanţi, care asigură stabilitatea şi sustenabilitatea acestuia pe termen lung”, spune Dan Armeanu.

În trimestrul I 2019 au fost repartizate aleatoriu sau au aderat la un fond de pensii administrat privat 59,8 mii persoane, procentul persoanelor repartizate aleatoriu scăzând cu circa 45 % faţă de decembrie 2018, fapt care indică o creştere a interesului faţă de sistemul de pensii private. În aceeaşi perioadă au aderat la fondurile de pensii facultative 9.445 de participanţi noi, ceea ce denotă o încredere în sistem şi o preocupare sporită pentru acumularea de resurse pe termen lung care să completeze veniturile la pensie.

În perioada ianuarie - iunie 2019 un număr de 215 participanţi au solicitat sistarea plăţii contribuţiei şi transferul lor la Pilonul I de pensii. Acest număr este nesemnificativ şi reflectă încrederea de care se bucură sistemul de pensii privat, în condiţiile exprimării a unei opţiuni implicite în favoarea acestuia. Astfel, se confirmă înţelegerea de către marea majoritate a salariaţilor a necesităţii de a diversifica sursa veniturilor la pensie, cu o componentă de acumulare, ca alternativă la sistemul public de pensii, prin combinarea sistemului redistributiv cu sistemul bazat pe acumulare, cu scopul de a reduce potenţialele incertitudini legate de nivelul pensiei.

În martie 2019 valoarea medie a unui cont la fondurile de pensii administrate privat a fost de 7.101 lei în creştere cu 6,45 % faţă de decembrie 2019, în timp ce acelaşi indicator a fost de 4.788 lei la fondurile de pensii facultative. Valoarea contului este determinată de valoarea contribuţiei, de perioada de contribuţie, astfel valori medii mai ridicate ale conturilor la fondurile pilon II s-au inregistrat la participanţii situaţi în grupa de varstă 35-39 de ani şi anume 19.677 lei pentru bărbaţi si 18.571 pentru femei.

La sfârşitul trimestrului I 2019, structura investiţiilor la nivel agregat s-a mentinut pe o linie conservatoare, cu o diversificare prudentă, prin investiţii în titluri de stat în procent de 61,30 % la fondurile de pensii pilon II şi de 58,34 % la fondurile de pensii pilon III şi investiţii în acţiuni de 18,32 %, respectiv de 21,13 %. Un procent de circa 20 % i-a revenit categoriei alte active: depozite bancare, obligatiuni corporative, obligaţiuni emise de organisme străine neguvernamentale, titluri de participare, etc.

Faptul că 92% din activele fondurilor de pensii pilon II, respectiv 88,8 % din activele fondurile de pensii facultative erau denominate în lei, evidenţiază contribuţia şi importanţa fondurilor de pensii facultative la finanţarea economiei locale, circumstanţa de care beneficiază în mod indirect şi participanţii care au contribuit la fondurile de pensii.

În condiţiile menţinerii unui mix echilibrat de investiţii care să asigure securitatea, lichiditatea şi un nivel moderat spre redus de risc, în pofida volatilităţii ridicate consemnate de acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucuresti în primul trimestru al anului 2019, rata de rentabilitate a fondului de pensii pilon II cu un grad de risc ridicat a fost 2,4785 %, în timp ce rata medie ponderată de rentabilitate pentru fondurile cu grad de risc mediu a fost de 2,8758 % în martie 2019.

În aceeasi perioadă de referinţă, rata medie ponderată de rentabilitate a fondurilor de pilon III cu grad de risc ridicat, a fost de 2,1434 %, iar pentru cele cu grad de risc mediu a fost de 1,5990 %.

Paradigma activităţii administratorilor se va schimba în sensul promovării active a fondurilor de pensii ocupaţionale în faţa angajatorilor odată cu transpunerea prevederilor directivei UE 2341/2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale - IORP II - în legislaţia din Romania, care are drept obiectiv social asigurarea unei componente suplimentare de pensie finanţate în principal de angajatori şi în subsidiar de către angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici