Şeful Băncii Centrale Europene este anchetat pentru conflict de interese. Mario Draghi face parte dintr-un club al bancherilor

Autoritatea internă de supraveghere a UE a lansat o investigaţie vizându-l pe preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, după o sesizare că acesta s-ar afla în conflict de interese, din cauza apartenenţei la G30, un club al bancherilor de top.

630 afișări
Imaginea articolului Şeful Băncii Centrale Europene este anchetat pentru conflict de interese. Mario Draghi face parte dintr-un club al bancherilor

Şeful Băncii Centrale Europene este anchetat pentru conflict de interese, făcând parte dintr-un club al bancherilor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Am primit o plângere şi am trimis o scrisoare la BCE. Acum aşteptăm un răspuns", a declarat un purtător de cuvânt al ombudsmanului UE, Nikiforos Diamandouros. BCE are timp până la sfârşitul lunii octombrie pentru a răspunde, a spus el, potrivit Euobserver.

BCE a confirmat primirea scrisorii, însă a respins afirmaţia că apartenenţa la G30 ar fi contrară codului etic al instituţii.

Plângerea împotriva lui Draghi a fost depusă în iunie de Corporate Europe Observatory, o organizaţie din Bruxelles care promovează transparenţa.

Corporate Europe Observatory a criticat apartenenţa lui Draghi la un grup de lobby bancar al cărui obiectiv declarat este să influenţeze dezbaterea privind reglementarea sectorului bancar.

"Există o natură opacă în privinţa activităţilor grupului şi în privinţa membrilor. Publicul nu pote cunoaşte detaliile implicării şefului BCE, întrucât întâlnirile sunt confidenţiale. Informaţii asupra discuţiilor care au loc şi asupra unor eventuale angajamente ale membrilor faţă de anumite direcţii de acţiune nu sunt accesibile publicului. În opinia noastră, grupul are caracteristicile unui vehicul de lobby pentru interese financiare private", se arată în sesizarea Corporate Europe Observatory.

Draghi a fost deja puternic criticat la numirea în funcţia de preşedinte al BCE, întrucât anterior a deţinut postul de manager la banca americană de investiţii Goldman Sachs, unde a supravegheat operaţiunile europene, între care tranzacţii prin care Grecia şi-a ascuns deficitul bugetar real.

Bloomberg a deschis un proces împotriva BCE la curtea de justiţie a UE din Luxembourg din cauza refuzului băncii centrale de a prezenta documente interne referitoare la operaţiunile Goldman Sachs - Grecia.

G30 este condus de fostul preşedinte al BCE Jean-Claude Trichet, iar printre membri se numără importante persoane cu atribuţii de reglementare, directori din sectorul financiar şi academicieni. Fostul şef al Rezervei Federale Paul Volcker, guvernatorul Băncii Canadei, Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, guvernatorul Băncii Israelului, Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Chinei, Zhou Xiaochuan, preşedintele UBS, Axel Weber, profesorul de la Universitatea Princeton Paul Krugman şi Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, sunt de asemenea membri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici