Şeful Băncii Elveţiei va fi audiat luni de o comisie parlamentară

Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Philipp Hildebrand, va fi audiat luni de o comisie parlamentară cu privire la tranzacţia valutară controversată efectuată de soţia sa cu puţin timp înainte ca banca centrală să ia cea mai importantă decizie de anul trecut, plafonând cursul francului.

126 afișări
Imaginea articolului Şeful Băncii Elveţiei va fi audiat luni de o comisie parlamentară

Şeful Băncii Elveţiei va fi audiat luni de o comisie parlamentară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful băncii centrale încearcă să combată acuzaţiile de insider trading apărute după ce un angajat al băncii Sarasin, prin care lucrează familia oficialului, a "scurs" detaliile privind o tranzacţie efectuată de soţia guvernatorului către avocatul unui adversar politic al acestuia.

Kashya Hildebrand a schimbat pe 15 august 400.000 de franci elveţieni în 504.000 de dolari, iar trei săptămâni mai târziu Banca Elveţiei, sub conducerea lui Hildebrand, a plafonat cursul francului pentru a opri aprecierea în raport cu dolarul şi euro, venind astfel în sprijinul exportatorilor.

Hildebrand şi preşedintele consiliului bancar al băncii elveţiei, Hansueli Raggenbass, vor fi audiaţi luni în comisia economică a parlamentului, transmite Reuters.

În contextul apelurilor la demisie venite din partea adversarilor politici, Hildebrand a declarat săptămâna trecută că a aflat "a doua zi" de tranzacţia soţiei sale, respingând acuzaţiile aduse de revista Weltwoche, care susţine că oficialul a autorizat personal tranzacţia.

În presa elveţiană au apărut duminică, pe surse, extrase din mai multe emailuri care par să confirme că tranzacţia fusese iniţiată şi efectuată de soţia guvernatorului.

"Pe viitor, nu mai ai voie să faci astfel de tarnzacţii valutare, dacă nu vor fi la iniţiativa mea sau dacă nu le aprob", a scris Hildebrand într-un email transmis în august soţiei sale şi administratorului contului familial, apărut duminică în presă.

Presa elveţiană scrie că Hildebrand ar putea prezenta mesajele email şi comisiei parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici