Şeful BCE critică un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor în dificultate

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect.

159 afișări
Imaginea articolului Şeful BCE critică un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor în dificultate

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Sunt îngrijorat că procesul decizional al putea deveni prea complicat, iar aranjamentele de finanţare să nu fie adecvate. Nu ar trebui să creăm un Mecanism Unic de Decizie care să fie unic numai cu numele", a spus Draghi în timpul unei audieri în Parlamentul European, la Bruxelles, relatează Bloomberg.

Miniştrii de Finanţe din zona euro se întrunesc în această săptămână la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un acord în ultimul moment, înaintea unui summit din 19-20 decembrie, în privinţa înfiinţării unui mecanism de închidere a băncilor cu probleme, pentru a preveni alte crize financiare.

Germania a condus opoziţia faţă de finanţarea în comun a costurilor de închidere a băncilor, insistând în schimb pentru o reţea de fonduri naţionale care să lase fiecare ţară să fie responsabilă de propriile instituţii financiare.

"Vă cer dumneavoastră şi Consiliului să înfiinţaţi un Mecanism Unic de Decizie solid, pentru care sunt esenţiale trei elemente, un sistem unic, o autoritate unică şi un fond unic", a spus Draghi.

Potrivit unui plan care a circulat între reprezentanţii statelor la Bruxelles, care diferă de o propunere iniţială a Comisiei, majoritatea prerogativelor acestui mecanism ar reveni unui board format din guvernele naţionale şi personal executiv.

Mecanismul Unic de Decizie (SRM) ar urma să funcţioneze în baza legislaţiei actuale a UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici