Şeful BERD acuză corupţia din ţările unde banca este prezentă

Suspiciunile legate de activităţi incorecte ale unor oficiali ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare scot în evidenţa necesitatea combaterii corupţiei endemice din regiunile unde instituţia financiară este prezentă, a declarat, vineri, preşedintele BERD, Thomas Mirow.

27 afișări
Imaginea articolului Şeful BERD acuză corupţia din ţările unde banca este prezentă

Şeful BERD acuză corupţia din ţările unde banca este prezentă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În această săptămână, BERD a ridicat imunitatea a patru oficiali ruşi, între care Ielena Kotova, reprezentanta Rusiei în Boardul de Directori BERD (care reuneşte persoane numite de guvernele ţărilor respective), pentru a permite investigaţiile poliţiei britanice şi ale autorităţilor de la Moscova.

Kotova a fost demisă în decembrie de către premierul Vladimir Putin, la o zi după ce BERD a prezentat concluziile unei investigaţii interne care indicau încălcarea codului de conduită al băncii.

"Este un adevăr nefericit, corupţia rămâne o problemă endemică în regiunile unde BERD este prezentă", a spus Mirow într-un discurs adresat unei delegaţii a Consiliului Europei.

El a arătat că realizarea unor progrese majore în materie de integritate este esenţială pentru îmbunătăţirea atractivităţii regiunii pentru investitori.

BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a sprijini ţările foste comuniste în tranziţia spre economia de piaţă liberă.

Banca a investit anul trecut în regiune nouă miliarde de euro, din care 2,3 miliarde de euro în Rusia.

Reprezentanţii BERD au refuzat să comenteze substanţa investigaţiei, pentru că dezvăluirea detaliilor ar putea prejudicia anchetele din Rusia şi Londra.

Mirow a descris însă cazul ca unul "foarte serios".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici