Şeful DAE: Acordul CE cu Ucraina privind gazele naturale poate fi în beneficiul României

Ucraina este un element cheie pentru securitatea energetică europeană, iar acordul încheiat de Comisia Europeană (CE) cu Ucraina pentru modernizarea reţelei de depozitare, transport şi distribuţie a gazului poate fi şi în interesul consumatorilor din România, a afirmat, luni, ministrul Vasile Puşcaş.

12 afișări
Imaginea articolului Şeful DAE: Acordul CE cu Ucraina privind gazele naturale poate fi în beneficiul României

Şeful DAE: Acordul CE cu Ucraina privind gazele naturale poate fi în beneficiul României (Imagine: Mediafax Foto)

"Faptul că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi autorităţile comunitare au convins Ucraina că modul prin care se poate avansa în problema energetică este modernizarea propriului sistem, mai ales pentru a realiza o distribuţie eficientă, este un lucru pozitiv. Sper că acest acord va fi în beneficiul consumatorilor locali, al celor europeni şi, nu în ultimul rând, al românilor", a afirmat şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, ministrul Vasile Puscaş.

El a arătat că Ucraina reprezintă un element cheie pentru securitatea energetică europeană, iar România, ca stat aflat la frontiera estică a Uniunii Europene, este interesată de impulsionarea politicilor de securitate energetică din regiune, în beneficiul cetăţenilor români şi al consumatorilor europeni.

Puşcaş a adăugat că documentul semnat de Comisia Europeană cu Ucraina trebuie să fie un exemplu de utilizare a negocierilor, care trebuie să primeze în faţa confruntărilor care generează criza.

"Acordul cu Ucraina demonstrează şi faptul că Uniunea Europeană poate să se exprime printr-o singură voce în domeniul relaţiilor externe si că are capacitatea de a acţiona constructiv, pentru a dezvolta un cadru favorabil evoluţiilor din vecinătătea sa, dar şi în interesul întregului sistem internaţional", a spus Puşcaş.

Instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană au ajuns, la finele lunii iulie, la un acord cu Ucraina pentru a ajuta această ţară să achite facturile la gazul rusesc, precum şi pentru acumularea de stocuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici