Şeful JPMorgan, criticat într-un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra"

JPMorgan Chase va da publicitaţii în următoarele zile un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra", care a provocat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari băncii prin tranzacţii neinspirate cu derivate, concluziile anchetei criticându-l pe directorul general Jamie Dimon.

415 afișări
Imaginea articolului Şeful JPMorgan, criticat într-un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra"

Şeful JPMorgan, criticat într-un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ancheta a început în vara anului trecut, iar raportul final, care va fi evaluat în scurt timp de board-ul băncii, îl critică pe Jamie Dimon, unul dintre cei mai apreciaţi bancheri din SUA până la acest incident, deoarece nu a supravegheat riguros activitatea traderilor, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Raportul îi atacă de asemenea pe fostul director financiar executiv al JPMorgan Doug Braunstein, precum şi pe directorul executiv de investiţii Ina Drew, şefa departamentului de trading din Londra unde au avut loc tranzacţiile păguboase.

Banca a înregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari în urma tranzacţiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase poziţii atât de mari pe piaţă încât a fost poreclit de traderii concurenţi "Balena de la Londra".

Raportul întocmit în urma anchetei interne va fi prezentat marţi consiliului de administraţie, care va decide prin vot dacă documentele vor fi făcute publice, au afirmat sursele citate.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii băncii au refuzat să comenteze informaţiile.

Cazul este investigat separat şi de Departamentul Justiţiei din SUA, de FBI şi de comisia de reglementare a pieţelor financiare.

Banca ar putea fi sancţionată, în dosare separate, şi pentru controale interne inadecvate împotriva spălării banilor.

La începutul acestui an, JPMorgan a convenit să plătească o amendă de 2 miliarde de dolari pentru a încheia mai multe anchete derulate în SUA privind abuzuri pe piaţa creditelor ipotecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici