Şerban Mihăilescu, indicat ca vinovat pentru contractul pentru paşapoarte

Departamentul de Control al Guvernului a propus sesizarea DNA şi a Curţii de Conturi pentru neregulile în încheierea şi derularea contractului semnat de RA-APPS, în 2001, cu Bundesdruckerei pentru noi paşapoarte, nominalizându-l printre persoanele responsabile pe fostul şef al SGG Şerban Mihăilescu.

2 afișări
Imaginea articolului Şerban Mihăilescu, indicat ca vinovat pentru contractul pentru paşapoarte

Şerban Mihăilescu, indicat ca vinovat pentru contractul pentru paşapoarte

Departamentul de Control (DCG), condus de secretarul de stat Emanoil Neguţ, a verificat modul în care au fost respectate prevederile legale la încheierea şi derularea contractului pentru furnizarea de produse şi servicii încheiat, în 2001, între Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi firma germană Bundesdruckerei International Services Gmbh, după ce secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a sesizat că înţelegerea iniţială a fost completată ulterior cu 11 acte adiţionale prin care preţul de cumpărare a echipamentelor de tipărire şi a consumabilelor aferente a fost majorat nejustificat.

Inspectorii guvernamentali au descoperit că la licitaţia publică pentru confecţionarea noilor tipuri de paşapoarte, oferta Companiei "Imprimeria Naţională" în asociere cu firma franceză Thales a fost descalificată pentru nedepunerea garanţiei de participare în valoare de 100.000 dolari în contul RA-APPS, deşi oferta financiară era de 17,2 milioane euro (3,46 euro/paşaport), fiind solicitată astfel o sumă cu aproximativ jumătate mai mică decât oferta Bundesdruckerei.

"Trebuie menţionat că nu a fost aplicată aceeaşi unitate de măsură şi în cazul ofertei firmei Bundesdruckerei care ar fi trebuit descalificată pentru nerespectarea unei prevederi legale, în sensul că oferta financiară nu a conţinut informaţiile de detaliu pentru fundamentarea preţului final în baza căruia i-a fost adjudecată oferta", a declarat, vineri, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan.

Inspectorii au mai arătat că deşi în caietul de sarcini a fost prevăzut ca toate operaţiunile legate de contract să fie finanţate prin grija ofertantului, în ziua încheierii înţelegerii, la 30 august 2001, a fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care RA-APPS a fost autorizată să contracteze un credit extern în valoare de 35,5 milioane euro - reprezentând valoarea contractului încheiat cu Bundesdruckerei - pentru achiziţionarea şi punerea în circulaţie a noilor tipuri de paşapoarte.

Creditul era garantat integral de Ministerul Finanţelor, iar rambursarea împrumutului, a dobânzilor şi a spezelor bancare urma să fie efectuată din fondurile proprii ale regiei.

Chiar şi în aceste condiţii, oferta a doi dintre ofertanţi, Imprimerie Nationale (Franţa) şi Artacher Security Document Production System (Austria), a fost descrisă ca incompletă pentru "lipsa de finanţare proiect".

În condiţiile în care caietul de sarcini ar fi prevăzut expres ca finanţarea operaţiunilor să fie garantată de statul român, exista posibilitatea participării şi a altor societăţi, precum şi prezentarea altor oferte şi implicit a obţinerii unor preţuri inferioare faţă de cele înscrise în oferta declarată câştigătoare, consideră şeful SGG.

La finalul licitaţiei publice internaţionale, Bundesdruckerei a fost desemnat furnizor unic pentru confecţionarea noilor tipuri de paşapoarte cu o ofertă financiară în valoare de 35,5 milioane euro (7,11 euro/paşaport), din care 5,9 milioane euro pentru livrarea a un milion de paşapoarte, 5,8 milioane euro pentru echipamentele necesare emiterii unui număr total de cinci milioane de paşapoarte, 19,5 milioane euro pentru utilajele tipografice şi transferul de tehnologie necesar producerii în România a patru milioane paşapoarte şi 4,3 milioane euro pentru materii prime şi materiale.

Contractul prevedea astfel tipărirea şi punerea în ciculaţie a unui număr de cinci milioane de paşapoarte, dintre care un milion de documente erau realizate în Germania şi personalizate în România, iar celelalte patru milioane paşapoarte erau produse şi personalizate în ţară.

Înţelegerea era valabilă pe o perioadă de aproximativ opt ani, până la emiterea a cinci milioane paşapoarte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici