Sfârşitul euro, posibil? Marile corporaţii şi băncile chiar încep să se gândească că ar fi posibilă dispariţia monedei unice

După trei ani în care sce­na­riile privind eventua­la prăbuşire a zonei eu­ro stârneau zâmbete iro­­nice sau ridicări din sprân­­ceană, ideea dispariţiei monedei uni­ce tinde să se insinueze deja în me­diile bancare şi de business inter­naţionale.

861 afișări
Imaginea articolului Sfârşitul euro, posibil? Marile corporaţii şi băncile chiar încep să se gândească că ar fi posibilă dispariţia monedei unice

Sfârşitul euro, posibil? Marile corporaţii şi băncile chiar încept să se gândească că ar fi posibilă dispariţia monedei unice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Odată ce liderii politici ai ţărilor membre au eşuat în tentativele de a veni în faţa pieţelor cu mesaje şi mă­suri puternice şi credibile care să asi­gure coeziunea zonei euro, scenariul dizolvării eurozonei câştigă teren şi ceea ce părea o ipoteză halucinantă care stârnea dezbateri la conferinţele economice devine azi temă de lucru pentru bancheri şi top-executivi care încep să deseneze planuri de reacţie pentru cazul în care vor reînvia drahma grecească sau marca germană.

Presa internaţională scrie despre companii precum ICAP, platforma globală de tranzacţii financiare, sau gigantul farma Novo Nordisk care îşi pun această problemă la modul practic.

Corporaţii germane precum Siemens sau Volkswagen au ajuns să-şi mute banii în depozite la Banca Centrală Europeană, după cum scrie Reuters.

Într-o spirală care nu se mai sfârşeşte, Italia a ajuns să plătească aproape 8% pe an pentru a-şi putea plasa obligaţiunile, agenţiile de rating macină zilnic bănci şi state deopotrivă cu ameninţări de înrăutăţire a calificativelor, iar spectrul recesiunii se întinde peste vestul Europei, îngropând şi perspectivele de creştere ale Estului.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici