Shell a renunţat la negocierile cu Ucraina şi ExxonMobil pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră

Grupul anglo-olandez Shell a anunţat miercuri că în luna ianuarie s-a retras din negocierile cu autorităţile ucrainene şi grupul american ExxonMobil privind exploatarea gazelor naturale în nord-vestul Mării Neagre.

205 afișări
Imaginea articolului Shell a renunţat la negocierile cu Ucraina şi ExxonMobil pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră

Shell a renunţat la negocierile cu Ucraina şi ExxonMobil pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În septembrie anul trecut, preşedinţia de la Kiev anunţa un acord preliminar de partajare a producţiei între Shell, Exxon Mobil, operatorul ucrainean Nadra Ukraini şi grupul român Petrom, în sectorul Skifski din Marea Neagră, cu obiectivul de a produce 8-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Proiectul implica investiţii de 735 milioane de dolari. Zăcământul Skifska este localizat în largul coastelor Ucrainei, în apropiere de ţărmul României.

Acordul a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky, şi reprezentanţi ai Exxon, Shell şi Petrom, în prezenţa preşedintelui Viktor Ianukovici, anunţa în septembrie anul trecut preşedinţia ucraineană.

"În ianuarie 2014, Shell a pus capăt negocierilor legate de sectorul Skifski din Marea Neagră", a anunţat grupul anglo-olandez într-un comunicat.

Shell spera ca acordul să fie semnat în 2012 sau 2013, dar nu a fost posibil, iar grupul a decis din acest motiv să îşi orienteze eforturile şi capitalul către alte proiecte, se arată în comunicat.

Până la decizia din noiembrie anul trecut a fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a se apropia de Moscova în detrimentul Uniunii Europene, autorităţile de la Kiev au încercat să reducă dependenţa ţării de gazele ruseşti, prin mai multe proiecte, în special în domeniul gazelor de şist şi cel al Shell şi ExxonMobil din Marea Neagră.

Importurile de gaze natural din Rusia asigură mai mult de jumătate din consumul intern din Ucraina.

Statul ucrainean produce în prezent gaze în largul Crimeei, dar una dintre primele decizii ale autorităţilor pro-ruse din peninsulă, după referendumul de duminică, a fost "naţionalizarea" companiei ucrainene de stat Ciornomornaftogaz, care exploatează zăcăminte în regiune şi care ar putea fi cumpărată potrivit mai multor surse de Gazprom.

Shell a precizat că decizia nu se referă la participarea grupului la alte proiecte din Ucraina, în special la un proiect din estul ţării, unde se urmăreşte exploatarea gazelor de şist.

Exxon a cumpărat drepturile pentru blocul Skifska din largul coastelor Ucrainei după descoperirea din 2012 de la zăcământul Domino, din apele teritoriale româneşti.

OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat în 2012 o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Andrew Swiger, senior vice president la Exxon Mobil, a afirmat la începutul acestei luni, într-o prezentare pentru investitori, că grupul este în continuare interesat să obţină licenţe pentru proiecte de explorare în sectorul ucrainean al Mării Negre.

Directorul general al Exxon, Rex Tillerson, a declarat la rândul său că grupul nu este de partea nimănui în ceea ce priveşte disputa din Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici