Sicilia ar putea intra în faliment. Datoria regiunii se ridică la peste 5 miliarde de euro

Premierul Italiei, Mario Monti, s-a declarat "foarte îngrijorat" că autorităţile regionale din Sicilia se îndreaptă spre faliment şi a cerut guvernatorului, investigat pentru legături cu Mafia, să-şi confirme intenţia de a demisiona până la sfârşitul lunii.

337 afișări
Imaginea articolului Sicilia ar putea intra în faliment. Datoria regiunii se ridică la peste 5 miliarde de euro

Premierul Italiei, Mario Monti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Precedentul guvernator al Siciliei se află în închisoare cu o sentinţă de şapte ani pentru ajutarea şi favorizarea Mafiei.

Datoria autorităţilor regionale din Sicilia se ridica la 5,3 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, potrivit Bloomberg. Mafia, care controlează sudul Italiei, este cea mai mare afacere privată din ţară, cu venituri anuale de 140 de miliarde de euro. Potrivit unui studiu publicat la începutul anului şi citat de cotidianul The Telegraph, lichidităţile Mafiei ar atinge 65 de miliarde de dolari.

Profitul anual obţinut de Mafie este estimat la circa 100 de miliarde de euro, echivalentul a 7% din PIB al Italiei.

Sicilia se numără printre cei 23 de emitenţi italieni cu rating mai mic decât cel al ţării retrogradaţi luni de agenţia Moody's. Scăderea calificativelor a urmat retrogradării ţării spăptămâna trecută şi a amplificat posibilitatea unor falimente în lanţ la nivel local dacă guvernul central nu intervine.

Monti a indicat, fără să dea detalii, că Roma va lua măsuri pentru a ajuta Sicilia să-şi plătească datoriile, declarând că guvernul "va folosi cele mai eficiente şi indicate instrumente", potrivit Financial Times.

Datoria autorităţilor locale din Italia reprezintă doar 5,7% din totalul de 1.960 miliarde de euro al întregii ţări, însă regiunile şi oraşele se află sub presiune considerabilă, ca urmare a deciziei guvernului de a reduce subvenţiile pentru a echilibra bugetul central.

Sicilia este de foarte mult timp considerată una dintre cele mai slab administrate regiuni din Italia, sectorul public asigurând cea mai mare parte a economiei şi locurilor de muncă. Regiunea este numită şi "Grecia Italiei".

Situaţia financiară precară a Siciliei a fost exacerbată de criza politică, dar şi de statutul special, de regiune autonomă, care ar putea complica o intervenţie a autorităţilor de la Roma. Guvernatorul Raffaele Lombardo a declarat că va demisiona până la 31 iulie, înaintea alegerilor din octombrie, indiferent dacă va fi trimis sau nu în instanţă ca urmare a unei investigaţii privind asocierea cu Mafia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici