Siemens va plăti Băncii Mondiale 100 mil. dolari şi va renunţa la proiecte

Siemens va plăti 100 milioane de dolari pentru a sprijini iniţiativele anticorupţie ale BM şi va renunţa, timp de doi ani, la participarea la proiectele instituţiei financiare, potrivit unei înţelegeri care are ca scop reabilitarea reputaţiei grupului german în urma scandalurilor de corupţie.

32 afișări
Imaginea articolului Siemens va plăti Băncii Mondiale 100 mil. dolari şi va renunţa la proiecte

Siemens va plăti Băncii Mondiale 100 mil. dolari şi va renunţa la proiecte

Acordul cu Banca Mondială (BM) survine unor înţelegeri similare, însă mult mai ample, încheiate cu autorităţile din Germania şi Statele Unite, potrivit The Wall Street Journal (WSJ).

Potrivit unor investigaţii care au vizat ultimii câţiva ani, conglomeratul industrial Siemens ar fi cheltuit peste un miliard de dolari pentru a da mită unor oficiali guvernamentali din cel puţin zece state, cu scopul de a câştiga contracte în domenii de activitate diverse, de la furnizarea de electricitate la livrarea de echipamente medicale sau construcţia de rafinării.

Ancheta experţilor Băncii Mondiale a vizat în principal un proiect de transport urban câştigat de Siemens la Moscova şi finanţat cu fonduri de la instituţia financiară internaţională.

BM face eforturi pentru a elimina fenomenul corupţiei din proiectele la finanţarea cărora participă şi a penalizat, în ultimii zece ani, peste 350 de companii şi persoane pentru astfel de acuzaţii, prin suspendarea temporară sau permanentă a dreptului de a obţine contracte cu banca.

Acordul încheiat cu Siemens este primul de acest fel care conţine şi o clauză financiară, a precizat un purtător de cuvând al BM.

Potrivit înţelegerii, Siemens s-a angajat să finanţeze cu 100 de milioane de dolari, timp de 15 ani, eforturile de combatere a corupţiei ale Băncii, prin susţinerea unor programe de training şi educaţie profesională. Banii vor fi folosiţi şi pentru ajutarea guvernelor să recupereze active sustrase ilegal de lideri corupţi, precum şi pentru consolidarea eforturilor de sancţionare a practicilor corupte, a arătat BM.

Totodată, Siemens a decis, voluntar, să nu realizeze oferte pentru contractele finanţate de Banca Mondială până la finele anului viitor. În plus, grupul se va retrage din toate licitaţiile câştigate în acest an pentru contracte la care participă şi BM.

Siemens a precizat că a obţinut, "în ultimii ani", venituri anuale de 160 milioane de dolari ca urmare a participării la proiecte finanţate de BM.

Grupul german s-a angajat, în luna decembrie a anului trecut, să plătească amenzi în valoare totală de 800 milioane de dolari pentru a încheia investigaţiile derulate de Departamentul de Justiţie şi Comisia de reglementare a pieţelor de capital din Statele Unite, aceasta fiind cea mai mare sancţiune aplicată de autorităţile americane pentru acuzaţii de corupţie.

Pe deasupra, Siemens s-a înţeles cu autorităţile germane să plătească amenzi de 596 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici