Situaţia tezaurului BNR trimis la Moscova, adusă în atenţia instituţiilor europene

Situaţia tezaurului de aur BNR trimis la Moscova şi nereturnat este adusă în atenţia instituţiilor europene, printr-o expoziţie deschisă de banca centrală, marţi, la Bruxelles.

6076 afișări
Imaginea articolului Situaţia tezaurului BNR trimis la Moscova, adusă în atenţia instituţiilor europene

Situaţia tezaurului BNR trimis la Moscova, adusă în atenţia instituţiilor europene

La sediul Parlamentului European de la Bruxelles a fost inaugurată marţi expoziţia „Tezaurul de aur al Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi niciodată returnat - o pretenţie mai veche de un secol”. Potrivit unui comunicat al BNR, expoziţia va dura trei zile, pe parcursul cărora sunt prezentate dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice şi angajamentele părţilor rusă şi română în legătură cu cele 91,5 tone de aur fin trimise la Moscova.

BNR precizează că, având în vedere că problema rezervei de aur confiscate de statul rus nu este cunoscută la nivel internaţional, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să susţină iniţiativa europarlamentarului Eugen Tomac, cu sprijinul grupului de europarlamentari români, de a aduce subiectul în atenţia instituţiilor europene.

„Nu putem să rămânem tăcuţi, acest subiect trebuie făcut cunoscut publicului european, iar instituţiile europene trebuie să cunoască acest caz”, declară Eugen Tomac.

Documentele expuse atestă fără îndoială că „Tezaurul BNR trimis la Moscova, depus într-o ţară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internaţional, recunoscut şi validat de istorie, reprezintă un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredinţată cu toate documentele oficiale şi garanţiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu îşi respecte apoi aceste obligaţii, asumate conform tuturor normelor şi obiceiurilor internaţionale”, a susţinut Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

BNR arată că situaţia a rămas neschimbată până astăzi, deşi în cadrul sesiunilor Comisiei comune româno-rusă pentru studierea problemelor relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, înfiinţată în anul 2003, partea rusă a acceptat că aurul BNR a fost trimis la Moscova şi că documentele prezentate de partea română sunt valabile. În contextul actual, lucrările Comisiei au fost sistate.

La evenimentul de deschidere a expoziţiei au participat europarlamentari din toate grupurile politice, atât români, cât şi din ţările partenere.

„Concluzia noastră este aceea că Banca Naţională a României are o creanţă perfect valabilă asupra Băncii de Stat a Rusiei”, a declarat Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, în cadrul evenimentului.

„Nu putem să închidem asemenea pagini de istorie pentru că nu s-a făcut dreptate. Statul român a fost jefuit şi trebuie să i se facă dreptate. Chestiunea trebuie să fie parte a solicitărilor noastre comune faţă de Federaţia Rusă atunci când va veni timpul”, a spus Petras Austrevicius, deputat european, fost ministru de externe al Lituaniei.

Pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei Tezaurului românesc de la Moscova, lucrările semnate de Cristian Păunescu, „Tezaurul Băncii Naţionale a României dus la Moscova şi niciodată returnat”, şi de Ilie Schipor, „Tezaurul României şi destinul său. Argumente din arhivele ruseşti”, au fost traduse în limba engleză şi distribuite fiecărui membru al Parlamentului European.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici