Slovacia a fost de acord să ridice interdicţia privind furnizarea de produse agricole din Ucraina, relatează Reuters

Autorităţile ucrainene au promis Slovaciei că-şi retrag plângerea la OMC cu privire la cereale.

380 afișări
Imaginea articolului Slovacia a fost de acord să ridice interdicţia privind furnizarea de produse agricole din Ucraina, relatează Reuters

Mediafax Foto

Slovacia şi Ucraina ar putea ieşi din impas, a raportat un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Slovacia, Kristina Jurichkova.

Potrivit acesteia, cu o zi înainte miniştrii celor două ţări au purtat negocieri, în timpul cărora Bratislava a cerut Kievului să-şi retragă plângerea la Organizaţia Mondială a Comerţului.

„Ministrul ucrainean al Agriculturii a promis că va opri acţiunile împotriva Slovaciei, şi anume, va retrage plângerea la OMC şi va ridica interdicţia de import de produse agricole slovace în Ucraina”, a spus Yurichkova.

Miniştrii celor două ţări au convenit asupra unui sistem special pentru comerţul cu cereale: acesta presupune eliberarea de licenţe şi controlul asupra acestora. Până la lansarea acestui sistem, embargoul din Slovacia va rămâne în vigoare.

Totodată, Kievul încearcă să atenueze tensiunile în relaţiile cu Varşovia: reprezentanţii ţărilor au convenit să găsească o soluţie în ceea ce priveşte exportul de cereale, relatează Ministerul Politicii Agrare al Ucrainei.

Pentru următoarele negocieri, care vor avea loc în zilele următoare, părţile ucrainene şi poloneze trebuie să îşi pregătească propunerile.

Potrivit Reuters,  ţările care impun interdicţiile naţionale susţin că grâul ucrainean ieftin, destinat în principal tranzitului  spre vest, le distrug  pieţele interne.

În mare parte a ultimului an, aproximativ 60% din cerealele ucrainene au tranzitat prin cele cinci ţări din estul UE, care includ şi Bulgaria şi România. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici