Soluţii pentru criza energetică. Comisia Europeană: Statele vor cumpăra la comun gaze şi vor avea obligaţii minime de stocare

La scurt timp după Comunicarea privind planul REPowerEU şi după Declaraţia de la Versailles, CE a prezentat miercuri idei referitoare la o acţiune colectivă la nivel european prin care să se abordeze cauzele profunde ale problemei pe piaţa gazelor: achiziţii comune şi obligaţii minime de stocare.

6874 afișări
Imaginea articolului Soluţii pentru criza energetică. Comisia Europeană: Statele vor cumpăra la comun gaze şi vor avea obligaţii minime de stocare

Soluţii pentru criza energetică. Comisia Europeană: Statele vor cumpăra la comun de gaze şi vor avea obligaţii minime de stocare

Comisia Europeană a prezentat idei referitoare la o acţiune colectivă la nivel european prin care să se abordeze cauzele profunde ale problemei pe piaţa gazelor şi să se garanteze securitatea aprovizionării la preţuri rezonabile pentru iarna următoare şi ulterior. Liderii vor continua discuţiile cu privire la aceste opţiuni în cadrul Consiliului European din această săptămână.

„Pieţele mondiale şi europene ale energiei traversează o perioadă tulbure, în special de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Europa trebuie să ia măsuri rapide pentru a-şi asigura aprovizionarea cu energie în iarna următoare şi pentru a atenua presiunea pe care o resimt cetăţenii şi întreprinderile din cauza facturilor mari la energie. Propunerile de astăzi reprezintă încă un pas înainte în activitatea noastră intensă din acest domeniu”, a spus comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Comisia a prezentat miercuri o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80 % pentru iarna următoare şi de 90 % pentru anii următori. Pentru a răspunde preocupărilor legate de preţurile la energie care se menţin la un nivel ridicat, Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare în care stabileşte ce opţiuni există pentru a se interveni pe piaţă la nivel european şi naţional şi evaluează avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni. Parteneriatele UE cu ţările terţe pentru achiziţionarea colectivă de gaze naturale şi hidrogen pot să îmbunătăţească rezilienţa şi să reducă preţurile, arată CE.

Comisia este pregătită, astfel, să creeze un Grup operativ privind achiziţiile comune de gaze la nivelul UE. Printr-o acţiune centralizată la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita şi ar consolida anvergura internaţională a UE în raport cu furnizorii de gaze pentru a contribui la asigurarea unor importuri la preţuri adecvate înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanţi ai statelor membre în cadrul unui comitet director. O echipă comună de negociere condusă de Comisie ar urma să poarte discuţii cu furnizorii de gaze naturale şi să pregătească, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu principalii furnizori din domeniul energiei, analizând şi alte surse în afară de GNL şi de gaze. Activitatea acestei echipe ar urma să se inspire din experienţa dobândită în contextul pandemiei de COVID-19, când acţiunea la nivelul UE a fost esenţială pentru a garanta aprovizionarea suficientă cu vaccinuri pentru toţi.

După Summitul de la Versailles, Comisia şi-a dublat eforturile, fiind astfel în măsură să prezinte astăzi o propunere legislativă prin care solicită statelor membre să se asigure că infrastructurile lor subterane de stocare a gazelor sunt umplute în proporţie de cel puţin 80 % până la 1 noiembrie 2022 şi de 90 % în anii următori, cu obiective intermediare de atins în februarie şi octombrie. Operatorii siturilor de stocare ar trebui să raporteze autorităţilor naţionale nivelurile de umplere. Statele membre ar trebui să monitorizeze lunar nivelurile de umplere şi să prezinte Comisiei rapoarte în acest sens.

Instalaţiile de stocare a gazelor sunt infrastructuri critice de garantare a securităţii aprovizionării. O nouă certificare obligatorie a tuturor operatorilor de sisteme de depozitare va evita riscurile potenţiale ce rezultă din influenţa externă asupra infrastructurii critice de stocare, ceea ce înseamnă că operatorii necertificaţi vor trebui să renunţe la dreptul de proprietate sau de control asupra instalaţiilor de stocare a gazelor din UE. În plus, instalaţiile de stocare a gazelor care intenţionează să îşi închidă operaţiunile ar urma să fie nevoiţi să obţină o autorizaţie în acest sens din partea autorităţii naţionale de reglementare. Pentru a stimula realimentarea instalaţiilor de stocare a gazelor din UE, Comisia propune o reducere de 100% a tarifelor de transport bazate pe capacitate la punctele de intrare şi de ieşire ale instalaţiilor de stocare, arată CE.

Din vara trecută, Comisia a luat măsuri pentru a atenua impactul preţurilor ridicate la energie asupra gospodăriilor şi întreprinderilor. În urmă cu două săptămâni, preşedinta von der Leyen s-a angajat ca până la sfârşitul lunii să prezinte opţiuni excepţionale concrete, pe termen scurt, pentru a limita efectul de contagiune al preţurilor gazelor naturale asupra pieţei energiei electrice. Comisia şi-a făcut cunoscută analiza pentru a contribui la reuniunea Consiliului European din această săptămână şi a publicat miercuri o comunicare în care sunt detaliate aceste opţiuni.

Statele membre au prezentat mai multe opţiuni de măsuri de urgenţă pentru a limita impactul preţurilor ridicate ale energiei electrice. Toate opţiunile disponibile presupun însă costuri şi au şi inconveniente. Opţiunile pe termen scurt privind preţul energiei electrice pot fi grupate, în linii mari, în două categorii: După cum se menţionează în comunicare, nu există un singur răspuns evident la abordarea preţurilor ridicate ale energiei electrice, având în vedere situaţiile diferite din statele membre în ceea ce priveşte mixul energetic, organizarea pieţei şi nivelurile de interconectare. Comisia prezintă avantajele şi dezavantajele diferitelor abordări, pe care liderii europeni să le poată analiza în continuare, şi este pregătită să îşi aprofundeze analiza după cum este necesar. Multe dintre opţiunile descrise abordează simptomele problemei, însă este important să se rezolve cauzele profunde ale preţurilor actuale ridicate ale energiei electrice, prin acţiuni colective la nivel european pe piaţa gazelor naturale.

Comisia va prezenta planul REPowerEU în detaliu şi va evalua opţiunile de optimizare a organizării pieţei energiei electrice în luna mai; este pregătită, de asemenea, să propună un plan al UE de economisire a energiei. Totodată, Comisia are în vedere furnizarea de orientări statelor membre cu privire la modul optim de utilizare a derogărilor specifice fiecărei ţări în temeiul Directivei privind impozitarea energiei, mai arată CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici