Şomaj record în rândul românilor din Spania

  • Cel puţin 95.000 de români din Spania depind acum de ajutorul dat de stat.
  • Pandemia a spulberat peste 1 milion de joburi în Spania şi străinii sunt printre cei mai afectaţi.
  • Mulţi români au fost nevoiţi să plece, dar Gabriel este unul dintre cei care au reuşit să găsească altă slujbă.
7903 afișări
Imaginea articolului Şomaj record în rândul românilor din Spania

Şomaj record în rândul românilor din Spania

Gabriel trăieşte de 15 ani în Spania unde a reuşit să pună pe picioare o mică afacere. Gestiona un bar împreună cu fratele său, dar a fost nevoit să închidă, de curând, din cauza restricţiilor sanitare tot mai drastice.
Din fericire, Gabriel a găsit la timp o soluţie şi acum lucrează în construcţii, unde sunt salarii decente în ciuda numărului mare de şomeri.
 
Pandemia i-a lăsat însă pe mulţi români fără un loc de muncă. Pentru prima dată sunt 95 de mii de beneficiari ai ajutorului de somaj, dublu faţă de anul trecut. Dar cei care nu au de muncă şi nu primesc nici ajutor este mult mai mare. Asociaţiile se străduiesc să-i ajute cu alimente sau cu informaţii.
 
Numărul românilor din Spania este calculat acum la 671 de mii, dintre care doar 334 de mii sunt angajaţi în mod legal. Majoritatea muncesc în servicii (206 mii), 56 de mii în agricultură, 30 de mii sunt angajaţi în case şi 40 de mii lucrează ca mici întreprinzători, în regimul PFA.
 
Contractele au scăzut cu 15 mii, faţă de luna iunie a anului trecut, iar criza economică îi face pe mulţi compatrioţi să ia în calcul întoarcerea acasă.
 
Gabriel - român stabilit la Madrid: În momentul de faţă, greu se găseşte un loc de muncă şi asta nu pentru că omul nu ar putea să muncească sau că nu se descurcă. Ci pentru că se exploatează un preţ mai jos decât piaţa, ori este un om disperat căruia nu-i poate face contract şi atunci face orice pentru a avea o pâine pe masă. Am fost opriţi. Nu ne-am putut mişca şi a trebuit să încep în construcţii. Nu este o ruşine pentru că majoritatea aşa au început. Nu o spun cu jenă. Mulţumesc totuşi lui Dumnezeu că pot acum să mă descurc şi să mai fac ceva. M-am reprofilat din nevoie. 
 
Ica Tomi - preşedinte Asociaţia Salva din Madrid: Ca şomer cu venituri reduse sigur că este greu, dar sunt foarte multe familii nu au nici măcar acel şomaj. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici