Şomajul tehnic, pe înţelesul tuturor. Tot ce trebuie să ştii despre întreruperea muncii

  • Şomajul tehnic, pe înţelesul tuturor, este perioada în care salariaţii sunt trimişi acasă temporar deoarece unitatea nu are de muncă pentru ei.
  • Există o diferenţă majoră între şomaj şi şomaj tehnic.
  • Şomajul tehnic poate fi dat doar pe perioada stării de urgenţă
17503 afișări
Imaginea articolului Şomajul tehnic, pe înţelesul tuturor. Tot ce trebuie să ştii despre întreruperea muncii

Tot ce vrei să ştii despre şomajul tehnic, pe înţelesul tuturor

Pe site-urile de socializare, pe internet, la televizor, pe telefon, peste tot auzim cele două cuvinte „şomaj tehnic”. Îi căutăm definiţia pe internet, dar nu cu toţii suntem obişnuiţi să înţelegem termenii din Codul Muncii.

Am stat de vorbă cu expertul contabil autorizat Ilie Străteanu despre tema şomajului tehnic. El ne-a explicat, fără noţiuni complicate, tot ce ştie despre şomajul tehnic, ca să ne putem contura, până la sfârşit, o idee despre acest termen din piaţa muncii.

 

1.      Ce este şomajul tehnic, pe înţelesul tuturor?

Şomajul tehnic, pe înţelesul tuturor, este perioada în care salariaţii sunt trimişi acasă deoarece unitatea nu are de muncă pentru ei.

Somajul tehnic nu este o chestiune nouă. O chestiune nouă este pandemia. El era şi înainte în Codul Muncii. Spre exemplu, o fabrică care are între 50-100 de angajaţi. Acea fabrică se confruntă cu probleme pe liniile de producţie şi pe partea comenzilor. În acel moment, salariaţii nu au de muncă. Conducerea unităţii îi va da pe acei angajaţi în şomaj tehnic, şi, după Codul Muncii, unitatea plăteşte 75% din salariu.

În contextul pandemiei, guvernul a venit cu o mulţime de modificări, care, pe noi contabilii, ne-au zăpăcit. Textul final, dacă nu vor mai fi modificări, spune aşa: Pe perioada în care a fost decretată starea de urgenţă de către preşedintele României, guvernul îşi ia angajamentul să plătească el acel 75% din salariu, nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, undeva pe la 4000 de lei. Deci un salariat care avea 8.000 de lei, nu va primi cei 75% din salariu. El este plafonat.

 

2.      Este şomajul tehnic o presiune pentru stat?

Pentru stat este o presiune foarte mare pentru că sunt o mulţime de salariaţi care vor beneficia de acest şomaj tehnic. Înainte de apariţia pandemiei, şomajul tehnic se suporta de către angajator, iar acum, în contextul pandemiei, el este suportat de către stat, prin agenţiile judeţene de ocupare şi formare profesională.

 

3.      Cum ajută şomajul tehnic businessul?

Somajul tehnic ajută în business în sensul că unitate nu îşi pierde salariaţii, iar acei angajaţi sunt plătiţi de către stat. Eu, ca angajator, nu mai am obligaţia să suport din bugetul meu de venituri şi cheltuieli, somajul tehnic. Eu îmi păstrez salariaţii, iar statul mi-i plăteşte pe perioada stării de urgenţă.

 

4.      Care e diferenţa dintre şomaj şi şomajul tehnic?

Hai să înţelegem distincţia dintre şomaj şi şomaj tehnic. Şomajul este perioada în care o persoană nu are de muncă sau nu îşi găseşte de muncă şi se află în căutarea unui job, iar şomajul tehnic este generat de o situaţie economică cum ar fi lipsa comenzilor de la beneficiari, lipsa de desfacere a produselor s.a.m.d.

 

5.      De ce a apelat statul, în opinia ta, la şomajul tehnic?

Acum, cu pandemia, statului i-a fost cel mai la îndemână acest şomaj tehnic, el nu au mai avut timp să modifice Codul Muncii şi să mai introducă un alt articol care să se refere la şomajul generat de pandemie. Nimeni nu s-a gândit că virusul va lua o aşa amploare, la nivel global.

 

6.      Ce businessuri îndeplinesc criteriile pentru şomaj tehnic?

La început, guvernanţii au spus că în şomaj tehnic intră automat unităţile care au fost închise prin ordonanţa militară (se închid saloanele, restaurantele, cabinetele medicale ş.a.m.d). În momentul când businessurile s-au închis în urma ordonanţei, automat salariaţii au fost trimişi în şomaj tehnic.

Pentru celelalte businessuri care nu erau mentionate expres în ordonanţă (comenţ cu amănuntul, servicii de construcţii etc.) salariaţii aveau dreptul la şomaj tehnic, dar în schimb trebuiau respectate nişte criterii: încasările pe luna martie să fie cu 25% mai mici decât media pe lunile ianuarie şi februarie 2020 şi firma avea nevoie de un certificat pentru situaţiile de urgenţă, după care el a fost transformat în două tipuri de certificate, în funcţie de cum au fost închise unităţile. La momentul actual, pentru aceste businessuri s-a renunţat la acel 25% menţionat anterior şi ele îşi pot da angajaţii în şomaj tehnic, dacă întâmplină dificultăţi financiare şi economice în desfăşurarea activităţii.

 

7.      Cât ţine şomajul tehnic?

Şomajul tehnic poate fi dat doar pe perioada stării de urgenţă

 

8.      Se fac abuzuri în ceea ce priveşte şomajul tehnic?

Se mai fac unele abuzuri din ce am auzit eu, unii angajatori, ca să nu se complice să facă toate acele documente legate de şomajul tehnic, îi pune pe salariaţi să îşi dea demisia. Dar, în general, fiecare încearcă să îşi păsteze salariaţii, nu să scape de ei.

ZF: Ce este şomajul tehnic şi cu cât vor fi plătiţi angajaţii în această perioadă?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici