Şova: Demiterile CA-urilor, pentru chestiuni de legalitate. Luni începe selecţia noilor manageri

Demiterile recente ale Consiliilor de Administraţie ale companiilor CFR Marfă, Aeroporturi Bucureşti şi Tarom au fost impuse de "chestiuni de legalitate, imperative", înlocuitorii sunt provizorii, iar de luni începe selecţia noilor manageri privaţi, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Şova.

187 afișări
Imaginea articolului Şova: Demiterile CA-urilor, pentru chestiuni de legalitate. Luni începe selecţia noilor manageri

Şova: Demiterile CA-urilor, pentru chestiuni de legalitate; luni începe selecţia noilor manageri

"Au fost schimbări fãcute cu management provizoriu la trei companii, la Otopeni (Aeroporturi Bucureşti, n.r.), la CFR Marfă şi la Tarom. (...) În cursul zilei de luni vom declanşa procedura pentru selecţia noului management privat la toate cele trei companii, şi la altele, dacă mai este nevoie, inclusiv la Infrastructură şi la Călători, deci peste tot unde este provizoriu", a declarat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în cazul Aeroporturi Bucureşti şi CFR Marfă, AGA a respins situaţiile financiare pentru anul trecut, iar consecinţa legală a fost destituirea administratorilor. În plus, Corpul de Control al ministerului a sesizat foarte multe nereguli la cele două companii, rapoartele fiind înaintate DNA.

În cazul CFR Marfă, DNA a fost sesizată şi pentru licitaţia de transport cărbune organizată de Complexul Energetic Oltenia, unde transportatorul feroviar de stat a oferit un preţ foarte apropiat faţă de competitorii de la GFR, înscrişi în cadrul procedurii în cadrul unei asocieri.

La Tarom, CA-ul trebuia să depună planul de management în 90 de zile, potrivit prevederilor legale, lucru care nu s-a întâmplat nici în 150 de zile, a pus Şova, precizând că acesta a fost motivul înlocuirii.

"Toate demiterile Consiliilor de Administraţie s-au realizat pentru chestiuni de legalitate, imperative", a conchis ministrul.

Ministrul Transporturilor a cerut FMI scoaterea unor entităţi din transporturi de sub management privat, întrucât au existat cazuri în care managerii nu au respectat hotărâri AGA luate în conformitate cu acordul cu Fondul, însă răspunsul finanţatorului extern a fost negativ.

Ministerul comunica la începutul lunii mai, într-un răspuns remis la solicitarea MEDIAFAX, că pe perioada mandatului lui Şova la conducerea instituţiei, început în martie, au fost schimbări de management la AACR, CFR SA, ISCTR, ARR, CFR Marfă şi ROMATSA.

Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la solicitarea FMI, principiile guvernanţei corporative fiind stabilite prin OUG 109/2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici